A floridai tanárok fegyverviselését javasolja egy jelentés

Florida, floridai lövöldözés, Parkland város középiskolája
PARKLAND, FL - FEBRUARY 14: People are brought out of the Marjory Stoneman Douglas High School after a shooting at the school that reportedly killed and injured multiple people on February 14, 2018 in Parkland, Florida. Numerous law enforcement officials continue to investigate the scene. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A floridai oktatási intézmények tanárainak felfegyverzését javasolja a tavalyi parklandi iskolai mészárlásról készült végleges jelentés – jelentette a CBS amerikai televízió floridai csatornája.
Vágólapra másolva!

A több mint 400 oldalas jelentés az oktatási intézmények védelmének teljes és mélyreható reformját javasolja.

Ennek jegyében a többi között állást foglal a tanárok nem kötelező érvényű, de ajánlott felfegyverzése mellett, és szorgalmazza úgynevezett menedékövezetek, vagyis olyan terek kialakítását az iskolákban, ahol egy lövöldözés, tömegmészárlás vagy kisebb incidens idején a diákok és a tanárok meghúzhatják magukat. A javaslat szerint ezeket a helyeket a termek bejárati ajtóból nem látható részein lenne célszerű kialakítani.

A jelentést a floridai kormányzó megbízásából egy rendőrökből, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatásügy szakembereiből álló különleges vizsgálóbizottság állította össze

nyolc hónapig tartó alapos feltáró munka után.

17 embert ölt meg

A Florida déli részén – Miami mellett – fekvő Parkland városka középiskolájában tavaly február 14-én az iskola egyik korábbi diákja kezdett lövöldözni.

Az ámokfutó 17 emberrel végzett Forrás: AFP/Joe Raedle

Az iskola területén ugyan voltak rendőrök, de a félautomata fegyverrel felszerelt ámokfutót nem sikerült megfékezniük: a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert megölt, és többeket megsebesített. Később kiderült: az elkövető mentális betegséggel küszködött, ám ennek ellenére jogszerűen fegyverhez juthatott.

Trump felfegyverezné a tanárokat

A mészárlás után ismét fellángolt az országos vita az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról és az iskolák biztonságának további megerősítéséről.

Donald Trump elnök – aki akkor a Fehér Házban fogadta a lövöldözést túlélő diákok egy csoportját – már akkor jelezte:

felfegyverezné a tanárokat, hogy így vegye elejét hasonló tragédiáknak.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tanárok felfegyverzése csak akkor hozhatna eredményt, ha az oktatók tudnák kezelni is a tűzfegyvereket.

A bizottság jelentését, amelyet szerdán sajtókonferencián ismertettek, eljuttatják a kormányzóhoz, majd az elkövetkező hónapokban a bizottság azon fog dolgozni, hogy az ajánlásokat minél több helyen érvényre juttassák.