Elutasította a brexitet a brit törvényhozás alsóháza

MAY, Theresa
London, 2019. január 15. A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök beszél a londoni parlamentben 2019. január 15-én, mielőtt az alsóház szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya
Vágólapra másolva!
Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást.
Vágólapra másolva!

A brit törvényhozás alsóháza a kedd esti szavazáson az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Theresa May miniszterelnök beszél a londoni parlamentben 2019. január 15-én, mielőtt az alsóház szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodásról Forrás: MTI/EPA/rit parlament videokészítő osztálya/-

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

Theresa May azt is mondta, hogy ha kormánya bizalmat kap, akkor ő egyeztetéseket kezd az alsóházi képviselőkkel arról, hogy mire lenne szükség a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás elfogadtatásához.

A Downing Street szóvivője kedd este jelezte, hogy Maynek nem áll szándékában lemondani.

Így reagált Európa

Sajnálatát fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki azt mondta, hogy az EU nem akar rendezetlen brexitet.

- jelentette ki.

- írta a Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszte, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

A spanyol is a kormány sajnálatát fejezte ki.

A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a megállapodás nélküli brexit rossz megoldás lenne az Egyesült Királyság számára, valamint az Európai Unió (EU) szempontjából is.

- írta a lengyel miniszterelnök a Twitter közösségi honlapján.