Készen áll a venezuelaiaknak szánt segély továbbítására egy kolumbiai határváros

Vágólapra másolva!
Egy kolumbiai határváros, Cucuta felkészült venezuelaiaknak szánt nemzetközi humanitárius segély fogadására és továbbítására, ám kérdéses, hogy átjut-e a szállítmány a határon, mivel Nicolás Maduro elnök hétfőn visszautasította a külföldi segélyeket, és a határt a venezuelai hadsereg őrzi.
Vágólapra másolva!

Cucuta mindenesetre készen áll a továbbításra. A városban parancsnoki posztot állítottak fel a művelet összehangolására és irányítására. A 60 tonnányi segély Bogotából érkezik teherautókon.

Komoly segélyeket ajánlottak fel

A venezuelai ellenzék egyik törvényhozója, Miguel Pizarro kedden arra kérte a hadsereget, hogy engedje be a szállítmányt.

– Katonák, ti, akik nem királyi fényűzésben éltek, egyenruhátok elnyűtt, csizmátok kopott,

– intézte felhívását Pizarro a hadsereghez, és egyúttal ismételten arra kérte a katonákat, hogy álljanak át az ellenzék vezérének, a több állam által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó oldalára.

A Guaidót ideiglenes államfőként elismerő országok jó része komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak. Kanada 53 millió kanadai dollár értékű segélyt küld, az Egyesült Államok 20 millió dollárnyit ígért, az Európai Unió pedig további 5 millió euró értékűt.