Csaknem egy tonna kokaint foglaltak le Romániában

Bukarest, 2019. március 26. Különleges rendőri alakulat tagjai az általuk lefoglalt, kábítószert tartalmazó csaomagok mellett a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) bukaresti székhelyén rendezett sajtótájékoztatón 2019. március 26-án. A tájékoztatón az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok. A drogot egy felborult bárka körül találták meg március 22-én a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ágnál. Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra (mintegy 95 milliárd forint) becsülte. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Kedden a román hatóságok az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogását, csaknem egy tonna kokain lefoglalását jelentették. A drogot a Fekete-tenger partján találták meg. Feketepiaci értékét 300 millió euróra becsülik. Romániában nem először találnak nagy mennyiségű drogot a tengerparton. 
Vágólapra másolva!

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) sajtótájékoztató keretében mutatta be a lefoglalt hatalmas mennyiségű drogot, amelyet egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág közelében.

A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta:

egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket,

akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet.

Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint

a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte.

Különleges rendőri alakulat tagjai az általuk lefoglalt, kábítószert tartalmazó csomagok mellett. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A hatóságok a nyomozás során arra jutottak, hogy a kábítószer vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni.

Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe,

egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román-szerb közúti határátkelőnél.

A bűnüldöző szervek vezetői elmondták: az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, mivel azonban a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé.

A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása - csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása - is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban.