Elindította a magyar jelképek szabad használatát célzó petícióját az MKP

magyar zászló
Vágólapra másolva!
A Magyar Közösség Pártja (MKP) elindította az aláírásgyűjtést a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használatának biztosítását célzó petíciójához - jelentették be a felvidéki magyar párt vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

A petícióval azt szeretné elérni a felvidéki magyar párt, hogy a nemzeti kisebbségek jelképeinek szabad használata teljes körű törvényi szabadságot kapjon, s ennek módjáról egyeztetést kezdhessenek a szlovák kormány azon szaktárcáival, amelyek érintettek a hatályos vonatkozó szabályozásokban.

A petíciót az úgynevezett himnusztörvény inspirálta, vagyis a szlovák állami jelképekre vonatkozó jogszabály egyik módosítása, amely

nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozná a külföldi országok - köztük Magyarország - himnuszának előadását, amikor a helyszínen az érintett államnak hivatalos küldöttsége is jelen van.

A magyar zászló Forrás: Shutterstock

A felvidéki magyarok körében óriási felháborodást kiváltó jogszabályt, több politikus - köztük az MKP vezetőinek - erre vonatkozó kérése alapján, csütörtökön megvétózta Andrej Kiska,

szlovák államfő.

"A nemzeti közösségek szimbólumainak szabad használatát törvényileg kell biztosítani, és minden erre vonatkozó korlátozást, szankcionálást el kell távolítani a szlovák jogrendből" - jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke a sajtótájékoztatón.

Rámutatott arra is,

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke azt mondta: a petíciót egy jelképes napon, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján indították el.

Hozzátette:

ez azért is jelképes, mert egy olyan jogfosztottsági állapotot próbálnak normális állapotba hozni, ami ma is befolyásolja a helyi magyar közösség életét.

Leszögezte: a nemzeti közösségek jelképeinek használatának egy teljesen természetes jognak kell lennie.

Berényi József, a petíciós bizottság elnöke, az MKP egyik európai parlamenti képviselőjelöltje hangsúlyozta: a nemzeti jelképek használata a szabadság szintjét is jelzi egy országban, s a petícióval többet akarnak elérni, mint a himnusztörvény módosítását,

A szlovák államfő által csütörtökön megvétózott himnusztörvény várhatóan május elején kerül ismét a parlament elé. Mivel a törvénymódosítást - amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról - Andrej Kiska mint egészet vétózta meg,

azt a törvényhozás csak mint egészet vetheti el.

Arra, hogy a problémára mindenképpen megoldást találnak, még a múlt héten tett ígéretet a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a módosítást beterjesztő SNS-nek az elnöke.

Andrej Danko, a Most-Híd vegyes magyar-szlovák párt által is - szerintük véletlenül - megszavazott jogszabályról azt mondta: megegyeztek a probléma megoldásáról a kormánykoalícióban, s a megoldás olyan lesz, hogy azzal mindenki elégedett lehet, és semmi nem zavarhatja meg a szlovák-magyar kapcsolatokat.