Túszdráma Toulouse mellett

Vágólapra másolva!
Egy motorsisakos fegyveres túszul ejtett öt embert egy trafikban Toulouse mellett, majd kétszer rálőtt a rendőrökre. Két túszt később elengedett, majd este kilencre az összeset. Végül éjfélkor fogták el. A támadó a francia sajtó szerint 17 éves, Yanisnak hívják, erőszakos bűnöző, a rendőrség ismerte. 
Vágólapra másolva!

Toulouse egyik elővárosában, Blagnacben egy fegyveres délután negyed ötkor berontott egy trafikba. Túszul ejtett öt embert, a kiérkezett rendőrökre is rálőtt. Az öt túsz egyikét, egy férfi vevőt azonnal elengedte, majd a személyzet négy tagja közül is elengedett egy nőt.

A támadó végül

este kilenc óra után az utolsó három túszt is elengedte.

Nem sokkal azután, hogy az utolsó túsz is kiszabadult a városi ügyész sajtótájékoztatót tartott. Dominique Alzeari elmondta, hogy a kiszabadult emberek jól vannak, biztonságos helyen. Majd közölte, hogy

az akció még folyamatban van, mert a fegyveres elbarikádozta magát a trafikban.

A támadó miután belépett az üzletbe, felhívta a rendőrséget azt kérve, hogy ne avatkozzanak közbe, mert különben megöli öt túszát. A helyszínre kiérkező kommandósok azonban azt állapították meg, hogy négy túsz van a boltban. A férfi még mielőtt belépett a dohányboltba, egyszer a levegőbe lőtt, távozásra szólítva fel minden rendőrt.

A helyszínre ment Castaner belügyminiszter is, előbb ért oda, mint a RAID rohamosztagosai.

A túszejtő pontos személyazonossága és indítéka nem ismert, szemtanúk szerint Yanisnak hívják, a támadáskor bukósisakot viselt, és Blagnac egyik munkásnegyedéből származik. A rendőrség ismerte, többször őrizetbe vették már, többek között rendőr elleni erőszakért is. Legutoljára február közepén vitték be a rendőrök, amikor az egyik sárgamellényes tüntetésen "kárt okozott a közvagyonban" - vagyis tombolva tört-zúzott. Egyébként a túsztárgyalónak azt mondta, ő a sárgamellényesek fegyveres szárnyának tagja (ilyen természetesen nincs). Hírek szerint búcsúlevelet találtak az otthonában. Szemtanúk azt is elmondták a francia hírügynökségnek, hogy a támadás kezdete óta az anyját kétszer is a dohánybolt közelébe kísérték a rendőrök.

Egy férfi az AFP-nek elmondta, hogy beszélt a dohánybolt túszul ejtett tulajdonosnőjével, aki szerint

"nincs ok aggodalomra".

A rendőrök az AFP-nek megerősítették azt a sajtóértesülést, miszerint a túszejtő azt állíja magáról, hogy az egyik túszul ejtett 31 éves nő élettársa.

A La Depeche szerint

az egyik nő még a túszdráma elején felhívta a tűzoltókat, de ők nem vették komolyan őt.

A település határán található üzlet környékét a rendőrség 300-500 méteres körzetben teljesen lezárta, a közelben tucatnyi rendőrautó és két tűzoltósági jármű látható. A hatóságok azt mondták, hogy mindenki maradjon otthon. Az elit RAID kommandó is a helyszínen van.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerinte egy Gopro kamera is van rajta. Egyelőre két verzió terjed, az egyik szerint terrortámadás zajlik, a másik szerint egy rosszul sikerült rablás.

Blagnac polgármestere, Joseph Carles is helyszínre érkezett. Sajnálatos, ami történik. Gratulálok a biztonsági erőknek, hogy ilyen hamar a helyszínre érkeztek – mondta a La Depeche lapnak.