Lemondott a német szocdemek elnöke a történelmi bukás után

NAHLES, Andrea
Wiesbaden, 2018. április 22. Andrea Nahles szövetségi parlamenti frakcióvezető beszédet mond a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) wiesbadeni rendkívüli kongresszusán 2018. április 22-én. A 47 éves Nahlest a párt első női elnökévé választották. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Távozik a kisebbik kormánypárt, a bevándorláspárti Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki és szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetői tisztségéből Andrea Nahles, a baloldali politikai formáció első női elnöke. Irányítása alatt az SPD történelmi vereséget szenvedett el a múlt vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon, mindössze 15,8 százalékos eredménnyel. 73 év után pedig elvesztették a korábbi fellegvárukat, Bréma kikötővárosát is.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalícióban kormányzó párt vezetője kiemelte: az utóbbi napokban világossá vált számára, hogy már nem rendelkezik a munkája folytatásához szükséges támogatottsággal.

Andrea Nahles Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ezért

az elnökség hétfői és Bundestag-frakció keddi ülésén hivatalosan bejelenti távozását.

Döntésével lehetőséget kíván teremteni ahhoz, hogy a párt "rendezett módon" gondoskodjon az utódlásról - közölte.

A nagykoalíció fogalma persze csupán névlegesen értelmezhető, hiszen

A bevándorláspárti szociáldemokraták első női elnöke, Andrea Nahles az egy héttel ezelőtti európai parlamenti és brémai tartományi választás óta a bírálatok kereszttüzében áll.

Pártja minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos „eredményt" ért el az EP-választáson, Brémában pedig 73 éve először választást veszített,

és várhatóan ellenzékbe szorul.

A németországi európai parlamenti választások eredményei. Forrás: Wikimedia Commons

A 15,8 százalékos „eredménnyel"

az SPD már csak a harmadik politikai erőnek számít Németországban, a második világháború után rendezett választásokon – a múlt vasárnapig - kivétel nélkül mindig megszerezték az első vagy a második helyet.

Andrea Nahles távozása veszélybe sodorhatja az Angela Merkel vezette kormányt, mert a szociáldemokratáknál felülkerekedhetnek azok az erők, amelyek szerint

a - névleges - nagykoalíció csak árt a pártnak, és inkább ellenzékben kellene próbálkozni a megújulással.

Az SPD a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után alig tíz év alatt harmadszor lépett koalícióra a CDU/CSU-pártszövetséggel.

Választói támogatottsága ez idő alatt folyamatosan csökkent.

A távozó pártelnök legfőbb szövetségese, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter egy vasárnapi - Nahles közleménye előtt megjelent - a Der Tagesspiegelnek adott interjúban azt mondta:

Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, 1863-ban alapították.

Andrea Nahles az első női vezetője,

akit 2018 áprilisában választottak meg erre a tisztségre.

A tevékenységével szembeni bírálatok már hétfőn, az EP-választás és a brémai tartományi választás másnapján felerősödtek.

A politikus bírálóinak engedményt téve bejelentette, hogy előrehozzák, már június elején megtartják a frakcióvezető-választást, amely a törvényhozási ciklus közepén, az idén szeptemberben lenne esedékes.

A pártelnök akkor még azt hangoztatta,

Hivatalosan egyelőre senki sem jelentette be, hogy pályázik a pozícióra.

A sajtóban megjelentek találgatások arról, hogy

megpróbálhat visszatérni Martin Schulz, a párt korábbi bukott vezetője és kancellárjelöltje, volt EP-elnök, aki azonban ezt cáfolta.

Martin Schulz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Bahlo

Schulz egy vasárnapi - a Welt am Sonntag című lapban, szintén Andrea Nahles közleménye előtt megjelent - interjúban is azt mondta, hogy nem indul a frakcióvezető-választáson, de kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy később esetleg vállalná-e a tisztséget.