Megvan az ítélet Kenderesi szexuális zaklatási ügyében

Kenderesi Tamás
Kenderesi Tamás nem nyert érmet a vizes világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Kenderesi Tamás pénzbüntetést kapott Dél-Koreában az általa elkövetett szexuális zaklatás miatt – értesült az Origo. Úgy tudjuk, hogy az úszó, miután befizette a pénzbüntetést, egy napon belül megkapja az ország elhagyására jogosító dokumentumot. Ez azt jelenti, hogy az ügy lezárult, Kenderesi tehát nem letétbe helyezett egy összeget, hanem az ügyész határozatában szereplő büntetést fizette ki.
Vágólapra másolva!

Elengedik a dél-koreai hatóságok a szexuális zaklatással vádolt Kenderesi Tamást, így várhatóan csütörtökön haza is érkezhet az úszó. Az Origo magát megnevezni nem kívánó forrásból úgy értesült, hogy a dél-koreai eljáró ügyész kedd délelőtt úgy döntött, Kenderesi pénzbüntetést kap (vagyis nem óvadék ellenében jön haza, és nem letétbe helyezte az összeget, hanem kifizette a büntetést). Az összeg kiegyenlítése után így 24 órán belül megkapja az ország elhagyására jogosító dokumentumot.

Kenderesi információink szerint a kedd délelőttöt a szöuli magyar nagykövetségen töltötte, miközben az ügyben eljáró konzul folyamatosan tartotta a kapcsolatot az eljáró ügyésszel. Kedd délután a követség munkatársai elkísérték a legközelebbi bankfiókba az ügyintézés miatt – árulta el portálunknak a magát megnevezni nem kívánó forrás. Kenderesi Tamás folyamatos kapcsolatban van a magyar konzulokkal, akik az érvényben lévő jogszabályok mentén segítik.

Kenderesi Tamás várhatóan csütörtökön érkezik haza Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ennyi a konzul mozgástere

Fontos megjegyezni, hogy a konzuli segítség egyrészt nem jogi segítség, erre a konzulnak nincs lehetősége, ő legfeljebb szükség esetén ügyvédet tud ajánlani. A konzulnak és a követségnek egy folyamatban levő eljárásra nincs ráhatása, nem is lehet, hiszen az eljárás az adott ország jogszabályai alapján zajlik.

A konzuli segítség azt jelenti, ha kell, tud ügyvédet ajánlani, tud segíteni a tolmácsolásban, és leginkább azt jelenti, hogy jelen van az illető mellett. Nem hagyja magára egy idegen országban, hanem egy másik ország diplomatájaként felügyeli, hogy az eljárás törvényes legyen, az illető mindent megkapjon, amit számára az adott ország jogrendje előír. Forrásunk azt is hozzátette: az eljárást nem befolyásolta, hogy ismert sportolóról van szó, minden külföldön eljárás alá vont magyar állampolgár esetében így jár el a konzul.