Az olasz baloldal és az Öt Csillag megállapodott a kormányalakításról

government Horizontal
Italy's President Sergio Mattarella addresses journalists after a meeting with Italy's prime ministerial candidate Giuseppe Conte on May 27, 2018 at the Quirinale presidential palace in Rome. Italy's prime ministerial candidate Giuseppe Conte gave up his mandate to form a government after talks with the president over his cabinet collapsed. "I have given up my mandate to form the government of change. I thank the president of the republic for having given me the mandate on May 23. I thank the two political forces Luigi Di Miao for the Five Star and Matteo Salvini from the League for having put me up as a candidate," said Conte to reporters after leaving a failed summit with president Sergio Mattarella today. / AFP PHOTO / Vincenzo PINTO
Vágólapra másolva!
Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz - jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában. Korábban baloldali elemzők is azt mondták, a két párt koalíciójának akár pártszakadás is véget vethet, ha nem, nagyon hamar megbukhat a kormány. Olaszországban jelenleg messze Matteo Salvini Ligája a legnépszerűbb párt.
Vágólapra másolva!

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz - jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában.

Di Maio erről azután beszélt,

hogy Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta.

Az M5S vezetője kijelentette, hogy mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások.

Sergio Mattarella olasz államfő akár már csütörtökön megbízhatja Giuseppe Conte eddigi miniszterelnököt, hogy alakítson új kormányt Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A Liga vezetője kijelentette, több tízmillió olasz választó elképedve szemléli azt a szégyenteljes színházat, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között.
Matteo Salvini megjegyezte, hogy szerinte Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek.

- mondta Matteo Salvini a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormányt 2011-ben leváltó Mario Montira utalva.

Salvini hozzátette, hogy az Olaszország határain kívüli hatalmakat zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte.

Kijelentette, hogy

Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen.

"Bennünket vádolnak gyűlölettel, miközben az M5S-PD kormányát egyedül a Ligával szembeni gyűlölet tartja össze, a másik kizárása (a választásokból), valamint a hataloméhség" - hangoztatta Matteo Salvini.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy amikor a második Conte-kormány bizalmat kér a római parlamentben,

az utcára szólítja az olaszokat az M5S-PD kormány elleni tiltakozásra.

Korábban Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz felsőházban hétfő este tartott sajtótájékoztatóján természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezve az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt esetleges közös kormányalakítását.

Matteo Salvini kijelentette, hogy kormányválságban a legdemokratikusabb megoldásnak az előrehozott választásokat tartja.

- mondta Salvini.