Franciaországban hivatalos politika lett az iszlám terror tagadása

Horizontal
Emergency services are at work near a bus in Villeurbanne on the outskirts of Lyon, south-eastern France on August 31, 2019, after a knife attack which has left one dead and six injured. - Two men, one armed with a knife and the other with a skewer, carried out the attack in Villeurbanne in southeastern France, the official said, without giving further details on the motive for the stabbing. (Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy döbbenetet váltott ki Franciaországban, hogy a francia hatóságok és az elnök, Emmanuel Macron pártjának politikusai már a hétvégén mentegetni kezdték a lyoni késes támadót. Az afgán migráns - akinek a francia hatóságok még a pontos életkorát sem tudják, mert több személyazonossága is van - egy 19 éves fiút megölt, nyolc másik embert megsebesített. Közülük hárman élet és halál között voltak. A lyoni polgármester, aki Macron bukott belügyminisztere, már a támadás napján azt tartotta fontosnak, hogy senki ne vonjon le „elhamarkodott" következtetéseket a támadásból. Az ügyészség értette az alig burkolt utasítást és már másnap arról beszélt, hogy az afgán gyilkos „pszichotikus állapotban" volt és rengeteg marihuánát fogyasztott (nem világos, hogy ez utóbbi mitől mentő körülmény). Ugyanilyen ködösítésbe kezdtek a kormánypárti és elvben ellenzéki baloldali politikusok is. Eközben a sajtó megpróbál minél kevesebbet elárulni az áldozatról, a 19 éves fiú életvitele ugyanis a hagyományos Franciaország jelképe volt.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról már beszámolt, egy ideiglenes franciaországi tartózkodási engedéllyel rendelkező, menedékkérelmet benyújtó afgán migráns szombat délután fél öt körül Lyon egyik elővárosa, Villeurbanne autóbusz-pályaudvarán két késsel (az egyik 9, a másik 20 cm hosszú) és egy grillnyárssal felszerelkezve véletlenszerűen támadt rá a járókelőkre.

A migráns agyonszúrt egy 19 éves fiút, akinek az életét már nem sikerült megmenteni, további nyolc embert pedig megsebesített, akik közül hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.

A támadó szemtanúk szerint azt mondta,

hogy azért szúrta meg az embereket, mert azok nem ismerték a Koránt.

Egy nyilvánosságra került videón pedig látszik, hogy megkímélte egy férfi életét, aki azt mondta, „inshallah", ami annyit jelent arabul „ha Allah is úgy akarja".

Ez egy gyakran használt frázis az iszlám vallásúak körében, amit nem arab anyanyelvűek is ismernek.

A videó végén az afgán támadó még „pacsizik" is a férfival.

A Le Progres című lyoni lap információi alapján a pályaudvaron lévő négy buszsofőrnek sikerült feltartóztatnia a migránst, akinek elvették a fegyvereit.

A rendőrség még a helyszínen letartóztatta az afgán férfit.

A tettest szombaton gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

A francia hatóságok továbbra is arra keresik a választ, hogy mik lehettek az elkövető indítékai, annak ellenére, hogy a támadás minden eleme egyezik a terrortámadás jellemzőivel. Az ügyészek azt hangsúlyozták, hogy a migráns az orvosi vizsgálatok eredményeképpen jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt, és ezt gyakorlatilag olyan körülményként értékelték, mint ami a beszámíthatóságát kétségbe vonja. Ez nagyon sokakat felháborított Franciaországban.

Nicolas Jacquet lyoni ügyész elismerte, hogy a támadónak sem az életkorát, sem a nevét nem tudják pontosan.

írja a Valeurs Actuelles című francia konzervatív hetilap internetes oldala.

A neve talán Sultan Marmed Niazi.

A BFM francia televízió információi alapján a migráns azt mondja magáról, hogy Afganisztánban született, 1986-ban.

Azt szintén nem lehet tudni, hogy mikor emigrált Afganisztánból Európába, de annyi biztos, hogy 2009-ben Olaszországból érkezett Franciaországba, ahonnan 2015-ben Németországba, majd egy évvel később Norvégiába ment, és 2016 júniusában visszatért Franciaországba, ahol 2020. január 31-ig érvényes, ideiglenes, de megújítható tartózkodási engedélyt kapott.

Sultan Marmed Niazi Forrás: VALEURS ACTUELLES

A lyoni főügyész gyorsan hozzá is tette, hogy

a terrortámadás lehetőségét kizárják, ami szintén óriási felháborodást keltett, hiszen gyakorlatilag vizsgálat nélkül jutottak erre.

Jóllehet a támadás egyik szemtanúja szerint

az elkövető iszlám vallási utalásokat tett a támadás után,

a nyomozás villámgyorsan megállapította, hogy még csak nem is radikális.

A gyilkos nem szerepel a rendőrségnek azon adatbázisában sem, amelyben azokat tartják nyilván, akikről azt gyanítják, hogy radikális iszlamista tevékenységre hajlamosak, és korábban nem volt dolguk a hatóságokkal.

A főügyész szerint a migráns részben elismerte a cselekményeket, és azt is hozzátette,

Az elkövető korábban nem állt pszichiátriai kezelés alatt, de a vasárnapi szakértői vizsgálat mégis azt állapította meg, hogy vallási témákhoz köthető paranoiás őrületekkel teli pszichotikus állapotban van.

Tagadják, hogy terrorista lenne a lyoni támadó

Szemben azzal, hogy mit állítanak a francia hatóságok és a balliberális média, a videofelvételek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy

radikális iszlamistáról és nem egyszerű ámokfutóról lehet szó, hiszen megkímélte egy muszlim életét.

Nyilvánvaló tehát, hogy

keresztény, francia embereket akart meggyilkolni, ami vallási alapú és rasszista indítékra utal.

Ezt nem lehet másképp értelmezni, minthogy terrortámadás történt Lyonban, bárhogy is próbálják ezt tagadni a liberális politikusok és az őket kiszolgáló hatóságok, illetve mainstream médiumok.

A támadás kapcsán a francia politikai elit liberális és baloldali része semmi egyértelműt nem hajlandó közölni, folyamatosan önellentmondásokba keverednek.

Gérard Collomb, Lyon polgármestere, aki korábban Emmanuel Macron államfőnek volt a belügyminisztere, de látványosan megbukott, azt tartotta legfontosabbnak, hogy

óvatosságra szólítson fel, mielőtt bárki következtetést von le.

Gérard Collomb Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Terrortámadásról nyilván egy szót sem ejtett, és az iszlám szálat is igyekszik figyelmen kívül hagyni.

Collomb jelenleg Macron A Köztársaság Lendületben! (La République En Marche!-LREM) nevű pártjának a tagja, de előtte több évtizeden át a Szocialista Párt (Parti Socialiste-PS) politikusaként építgette karrierjét.

A Valeurs Actuelles azt írja, hogy a támadás kapcsán megszólalt Macron oktatásügyi minisztere, Jean-Michel Blanquer is.

Jean-Michel Blanquer „természetesen" az afgán migráns által elkövetett késes támadás ellenére is

kiáll Emmanuel Macron államfő és miniszterelnöke, Édouard Philippe bevándorláspárti politikája mellett.

Az oktatási miniszter a jobboldali, bevándorlásellenes Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National-RN) elnökének a vádjaira reagált, aki Twitter-oldalán azt írta:

Blanquer az egyik francia hírtelevízióban fejtette ki véleményét Le Pen-ről és a lyoni támadásról.

Azt ő is elismerte, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a francia migrációs politika problémáira és ellentmondásaira, illetve az iszlám fundamentalizmusra, mivel az elkövető egy afgán migráns, és a kettő között talán lehet összefüggés, de a naivitás vádját visszautasította.

Szerinte a párizsi kormány kiemelt figyelmet fordít a mostani késes támadásra és az ezt megelőző hasonló eseményekre.

Blanquer nyilatkozatát ezután a szokásos politikailag korrekt nyelvezetben folytatta, miszerint

Jean-Michel Blanquer Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

Véleménye alapján meg kell várni a vizsgálatok pontos eredményét, addig nem lehet semmi biztosat kijelenteni.

A lyoni támadás kapcsán, a BFM politikai műsorában megszólalt meg Gilles Le Gendre is, aki a francia Nemzetgyűlésben (parlament) Macron pártja (LREM) frakciójának a vezetője.

Jó liberális politikushoz híven

Le Gendre megpróbálja teljes mértékben figyelmen kívül hagyni a valóságot.

Gilles Le Gendre Forrás: AFP/Ludovic Marin

Ő „undorítónak" és „mélyen megdöbbentőnek" nevezte, hogy egyesek utalnak a merénylő állampolgárságára és/vagy a származására.

Véleménye alapján ezt annak a szándékával teszik, hogy politikai ügyet kreáljanak a lyoni késes támadásból.

Szerinte a jobboldali politikusok az emberek félelmeire játszanak rá, amit ő határozottan elutasít, mert

A végén aztán felhozta a populizmus és a demagógia már unalomig ismert vádjait.

A macronista politikusok nyilatkozatai alapján teljesen egyértelmű, hogy a bevándorláspárti, liberális honatyák azért nem akarnak határozott üzeneteket küldeni a francia embereknek, mert ez nem fér bele az ideológiai korlátoltságukba, ráadásul

szükségük van a már állampolgárságot kapott migránsok szavazataira annak érdekében, hogy hatalmon tudjanak maradni, hiszen a franciák óriási többsége nem szavaz már rájuk.

Ahogy azt már említettük, a jobboldali ellenzék részéről több országos vezető politikus is élesen reagált a történtekre.

- közölte Marine Le Pen, a RN elnöke.

A jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains-LR) elnökjelöltje, Julien Aubert pedig azt írta:

A francia mainstream sajtó próbálja elhallgatni a támadás súlyosságát. Jellemző hogy még a konzervatív Le Figaro is elrejtette a támadás után első számának címlapján a lyoni késelést. A hétfői címlapon (vasárnap nem jelenik meg a lap) a hongkongi tüntetések töltöttek be hatalmas teret.

Forrás: Origo

A 19 éves áldozat egy vidéki fiú, akinek élete megtestesítette a hagyományos francia eszményeket. Cukrásznak tanult, de már évek óta verseket is írt. Vagyis: gasztronómia és költészet - amire a franciák hagyományosan annyira büszkék. Egy fesztiválra érkezett Lyonba, ahol a buszmegállóban az afgán migráns brutálisan meggyilkolta. A francia közvéleményben sokan éppen ezért jelképszerűnek tartják a gyilkosságot, annak módját és az áldozatot.