Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A chilei elnök feloldja a rendkívüli állapotot

Chile, tüntetés
Santiago de Chile, 2019. október 23. Rendőrségi vízágyú ellen védik magukat kormányellenes tüntetők a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 22-én. A hatóságok az ország több régiójára és városára kiterjesztették a rendkívüli állapotot. A santiagói metrójegyárak emelése miatt október 18-án kezdődött zavargásokban legkevesebb nyolcan életüket vesztették. MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes
Vágólapra másolva!
Sebastián Pinera elnök szombaton jelentős kormányátalakítást jelentett be az összes minisztere lemondásával. Az országban két hete tüntetnek a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. A zavargásokban 19 ember meghalt.
Vágólapra másolva!

"Sebastián Pinera elnök aláírt minden utasítást ahhoz, hogy október 28-án hajnaltól feloldják a rendkívüli állapotot minden olyan régióban és megyében, ahol korábban azt bevezették" - közölte az elnöki hivatal vasárnap.

A tüntetési hullámot

a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki.

Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

Rendőrségi vízágyú ellen védik magukat kormányellenes tüntetők a chilei fővárosban, Santiagóban október 22-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

A chilei elnök a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át,

kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban

és más nagyvárosokban.

Pinera a múlt héten új "szociális paktumra" szólított fel, ígéretet téve a minimálbér- és nyugdíjemelésre, arra, hogy eláll a tömegközlekedés jegyárainak emelésétől, és rendbe hozza az ország gyengélkedő egészségügyi rendszerét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről