Nem hajlandó reagálni a Facebook, hogy miért segítenek egy ellenzéki fake news-gyárat

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Origo megkereste a Facebookot azzal kapcsolatban, miért hagyja, hogy egy ordenáré stílusú, magyar nyelvű, a domain neve alapján montenegrói álhírportál, a Blikkruzs.me jelen lehessen a Facebookon, illetve hirdethessen ott? Nem meglepő módon érdemben nem reagáltak a megkeresésünkre, noha azt ígérték, hogy hamarosan válaszolni fognak. Ennek alapján úgy tűnik, hogy – főleg kampányidőszakban - a Facebookot zavarják a nem ellenzéki hírportálok, a cég több esetben ugyanis nem engedte azok közzétételét – köztük az Origónak sem - illetve jobboldali újságírókat is letiltott, de egy baloldali propagandát terjesztő, teljes egészében fake news-oldallal semmi problémájuk sincs, épp ellenkezőleg. Hiába, a balliberális kettős mérce már csak ilyen.
Vágólapra másolva!

Lapunk beszámolt róla, hogy a Facebookon figyelmesek lettünk egy montenegrói, magyar nyelvű fake news-gyárra, Blikkruzs.me-re, amely nevét egy magyarországi bulvárlap Blikk Rúzs nevű rovatától „kölcsönözték", nyilvánvalóan azért, hogy megtévesszék a hazai olvasóközönséget.

Blikkruzs.me két típusú álhírt terjeszt.

Egyrészt manipulált bulvárhíreket közöl közéleti személyiségről, elsősorban Andy Vajna filmügyi kormánybiztos özvegyéről, a baloldali körökben folyamatosan gyalázott Vajna Tímeáról.

Forrás: BLIKKRUZS.ME

Másrészt

olyan gyűlöletkeltésre is alkalmas hazugságokat ad csak és kizárólag kormánypárti politikusok szájába, amelyeket ők soha nem mondtak.

Forrás: BLIKKRUZS.ME

A fake news-gyár végigböngészése után teljesen nyilvánvaló, hogy

az oldal politikai célból, vélhetően politikai megrendelésre gyárt álhíreket az Orbán-kormány tagjairól.

A „portál" szerkesztői természetesen nem vállalják a nevüket.

Ráadásképpen a Blikkruzs még hirdethet is Facebookon.

A Felhasználási feltételek menüpontjukban egy másik fake-oldalra, anephangja.com-ra hivatkoznak, amely szintén magyar nyelven, és ugyanilyen vállalhatatlan stílusban támadja Orbán Viktort és a magyar kormány tagjait.

„Természetesen" a nephangja.com nevű baloldali álhírgyár oldalán sem vállalják a szerkesztők a nevüket.

Az Origo a Blikkruzs.me kapcsán a Facebook-hoz fordult

Elektronikus levelünkben csütörtökön megírtuk az amerikai székhelyű cégnek, hogy „a Blikkruzs.me nevű montenegrói oldal álhíreket és hamis fotókat közöl a magyar kormány tagjairól, illetve hazai közszereplőkről. Az álhírek olyan vállalhatatlan stílusban vannak megfogalmazva, amelyet sértik az érintettek emberi méltóságát. Ezeket a fake-tartalmakat a Facebookon rendszeresen közzéteszik, sőt még hirdetnek is a közösségi oldalon."

Ezekkel kapcsolatosan két kérdést tettünk fel a Facebooknak:

  • Miért engedélyezik, hogy a Facebookon jelen legyen a Blikkruzs.me?
  • Miért engedélyezik, hogy a fake news-oldal hírhedhessen a közösségi oldalon?

Egy automatikus választ kaptunk erről, miszerint köszönik, hogy kapcsolatba léptünk a Facebook sajtóirodájával, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb válaszoljanak a kérdéseinkre.

Érdemi választ a megkeresésünkre azonban azóta sem érkezett.

Mások is a Facebookhoz fordultak, mégsem történt semmi

Nem kellett sokat keresgélni a Facebookon ahhoz, hogy feltűnjön, sok felhasználó panaszkodik arra, hogy a Blikkruzs.me álhírei és hirdetései elárasztják a felületüket.

Többen emiatt arra figyelmeztették társaikat, ne dőljenek be nekik, és lehetőleg tiltsák le az oldalt.

„Azonban vannak oldalak, akik ezt kihasználva álhíreket gyártanak, vagy még szélsőségesebb esetben egy jótékonysági gyűjtést használnak fel poltikai ferdítésre, indulatok szítására" - fogalmazott egy hölgy szeptember végi posztjában, kiemelve a Blikkruzs.me-t.

Forrás: FACEBOOK

Volt olyan, akit annyira feldühített a dolog, hogy feljelentette a montenegrói oldalt a Facebooknál.

Forrás: FACEBOOK

Mások pedig nem hagyták jóvá a híreinek a megosztását.

Forrás: FACEBOOK

Szembeszökő az elégedetlenség a felület megbízhatóságával kapcsolatban, többen is tiltakoztak emiatt, de vajon tett-e bármit is a Facebook az ügyben?

A jelek szerint semmit, az egyik fenti felhasználó konkrétan azt írta, hiába tett feljelentést a Facebooknál,

A legnépszerűbb közösségi oldalt - az álhír-gyárakkal ellentétben - a jobboldali tartalmak azonban kifejezetten zavarják.

Míg a fake-oldalak szabadon hirdethetnek, addig a nem ellenzéki sajtóorgánumok – köztük az Origo - nem. Gyakran 72 órán várakoztatta az Origót a Facebook, amíg egy-egy hirdetését elfogadta, és több, természetesen minden törvényi szabálynak megfelelő cikkét egyáltalán nem engedte hirdetni, mindenfajta indok nélkül persze.

Ez a jelenség elsősorban kampányidőszakra jellemző.

A Facebook jobboldali újságírókat is letilt, de egy baloldali propagandát terjesztő, teljes egészében fake new-oldallal – mint amilyen a Blikkruzs.me semmi problémájuk sincs, épp ellenkezőleg.

Hiába, ilyen az unalomig ismert balliberális kettős mérce.