Feldarabolva találták meg a kórházból elrabolt férfit Mexikóban - videó

emberrablás, Mexikó, kórház
Vágólapra másolva!
Nem akar alább hagyni Mexikóban a különböző drogkartellek közötti háború, annak ellenére sem, hogy a tavaly decemberben hivatalba lépett López Obrador az ország megbékéltetésére tett ígéretet a több mint egy évtizednyi véres bandaháborúkat követően. Ezúttal egy olyan felvételt osztottak meg, amelyen az látszik, ahogy egy fegyveres banda egy kórházba hatol be, majd viszi ki célpontját, miközben a többiek biztosítják a helyszínt. A meg nem nevezett férfit később feldarabolva találták meg.
Vágólapra másolva!

A brutális bűncselekmény még november 21-én történt a salvatierrai közkórházban, nagyjából 260 km-re északnyugatra Mexikóvárostól.

A videófelvételen jól látható, ahogy a fegyveresek behatolnak a kórház egyik szárnyába és átkutatják a a szobákat. Közben egyikük fegyvert szegez a biztonsági őrre.

Az emberrablók elvették a kórház dolozóinak mobiltelefonjait, hogy ne tudják értesíteni a rendőrséget.

A meg nem nevezett elrabolt férfit órákkal később feldarabolva találták meg egy közeli településen fehér lepedőkön és egy takarón, egy kartonpapírra írt üzenettel - olvasható a Fox News oldalán.

Egyelőre nem tudják a hatóságok, hogy kik voltak az emberrablók és miért rabolták el a férfit. A múlt hónapban két másik településen is hasonló volt a szituáció, fegyeresek két kórházba is betörtek, ahol embereket gyilkoltak és raboltak.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, szombaton 21 ember halt meg, 17 bandatag és 4 rendőr az észak-mexikói Villa Union településen a bűnözők és a biztonsági erők tűzpárbajában.

Miguel Ángel Riquelme polgármesteri hivatalának épületénél újságíróknak elmondta, hogy többen eltűntek, köztük olyanok, akiknek az irodában volt dolguk.

A lövésnyomokkal tarkított polgármesteri hivatalának épülete Forrás: AFP/Julio Cesar Aguilar

A közösségi médiában megjelent videók egy felfegyverzett, kisteherautókból álló konvojt mutattak áthaladni déltájban a településen. A felvételeken füstoszlopokat lehetett látni, és hangos fegyverropogás volt hallható.

A kartellek közötti állandó összecsapások oka valószínűleg az észak-mexikói csempészútvonalak feletti ellenőrzés.

Az elmúlt időszakban történelmi szintre emelkedett a Mexikóban elkövetett gyilkosságok száma, két százalékkal emelkedve Andrés Manuel López Obrador első tíz hónapjának elnöksége alatt. A 2019-es évben eddig 29 414 gyilkosságot jegyetek fel a hatóságok, szemben tavalyi 28 869 emberöléssel.

Feszültség az Egyesült Államokkal is

A múlt héten Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy terrorszervezetté nyilváníthatják a mexikó drogkartelleket, mely ürügyet szolgáltatna az egyoldalú beavatkozásra. A bejelentés komoly feszültséget keltett a mexikói kormányban is, Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter kedden válaszul kijelentette: Mexikó

Az utóbbi időben egyre több kritika éri a mexikó elnök politikáját, akinek stratégiája nem vált be a bűnözés elleni harcban, mely arra épült, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a drokkartellek elleni fellépés során.

A Fox News is kiemeli azt a két esetet, mely még ősszel történt:

November elején kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg, az elkövetők valószínűleg valamelyik kartellnek voltak a tagjai.

Októberben pedig a mexikói biztonsági erők a további vérontás elkerülése végett elengedték az őrizetbe vételekor heves ellenállást tanúsító Ovidio Guzmán drogkereskedőt és társait.