Nem ízlett az ebéd: szétverték az őket elszállásoló otthont a migránsok

Újabb migránstábor kiürítését kezdték meg a francia hatóságok az ország északi részében fekvő Grande-Synthe-ben, a táborban mintegy 1800-an laknak
Migrants carry their belongings on October 23, 2018 during a police operation to evacuate a migrant camp in Grande Synthe, northwestern France. - A migrant camp of 1.800 person has been evicted by French authorities near the French port city of Dunkirk, at Grande-Synthe, northwestern France, on October 23, 2018. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Fiatalkorú migránsok vertek szét egy bevándorlókat befogadó otthont Nyugat-Franciaországban, mivel nem ízlett nekik az ebéd. Az otthon vezetése úgy döntött, hogy panaszt emel a migránsok érdekeit védő civil szervezet ellen, mert egy képviselőjük jelen volt az ebéden és állításuk szerint felmerül a gyanú, hogy a civil szervezet képviselője „tüzelte fel a migránsokat" és ennek hatására tört ki a lázadás.
Vágólapra másolva!

A nyugat-francia La Roche-sur Yonban csütörtökön tört ki a migránslázadás. A kíséret nélküli kiskorúak részére fenntartott szálláshelyet verték szét a fiatal bevándorlók.

Képünk illusztráció. Forrás: AFP/Francois Lo Presti

Az első jelentések szerint mintegy húszan lázadtak fel délben, mert nem voltak elégedettek az ebéddel.

A migránsok az ételt a földre öntötték, szétverték az edényeket, székeket, asztalokat, az ajtókat is megrongálták.

Az Etablières nevű, nagy múltú, eredetileg a mezőgazdaságból élő családok gyerekeinek elhelyezésére és képzésére szakosodott intézmény 2015 óta fogad kiskorú migránsokat, nemcsak szállást, hanem képzést is biztosítva nekik.

Morgan Kermarrec, az Etablières igazgatója elmondta, hogy először szembesülnek ilyen mértékű rombolással, és ez „meghaladja a lehetőségeiket”.

Hozzátette azt is, hogy a kiskorúak nem először „problémáznak” az ennivaló miatt, már jelezték, hogy bizonyos ételeket nem szeretnek, és több rizst követeltek. Emiatt megemelték a rizsadagokat, ugyanakkor a fiatalkorú migránsok részére kiosztott étel-variációkra nincs további hatásuk, mert azt a szociális segélyezésért felelős megyei szervezet intézi, és előírás a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása, a rizs mellett tehát más köreteket is kapnak a fiatalok.

képünk illusztráció. Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

A probléma megoldására javaslatot tettek egy bizottság létrehozására, hogy az ételekről közösen döntsenek, de csak egy migráns jelent meg az ülésen.

Az Etablières egyébként úgy döntött, hogy panaszt emel a migránsok érdekeit védő civil szervezet ellen, mert egy képviselőjük jelen volt az ominózus ebéden és állításuk szerint felmerül a gyanú, hogy a civil szervezet képviselője „tüzelte fel a migránsokat”, és ennek hatására tört ki a lázadás.