Több városban is aktív, az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő terroristacsoportot számolt fel szerdán a marokkói rendőrség - olvasható az ország belügyminisztériuma által kiadott közleményben.

Az őrizetbe vett tizenhárom, 22 és 44 év közötti személyek terrortámadásokra készültek, további részleteket azonban a rendőrség nem árult el. A csoport tagjai elsősorban tengerparti városokban laktak. A házkutatások alkalmával a rendőrség közelharcra szolgáló fegyvereket és elektronikai eszközöket foglalt le, továbbá szélsőséges, támadásokra felbujtó röpiratokat is, és egy írást, amelyben a tagok hűséget fogadnak az Iszlám Államnak.Abdelhakk Dzsiam, a marokkói terrorelhárító egységek parancsnoka az EFE spanyol hírügynökségnek egy korábbi interjúban azt mondta, hogy az ilyen csoportok célpontjai leginkább rendőrségi létesítmények, diplomáciai külképviseletek, szállodák és szórakoztatóipari egységek, az iszlamisták szemében ugyanis ezek jelentik a romlás szimbólumait.

A decemberben az Atlasz-hegységben meggyilkolt két skandináv turistanőre utalva azonban hozzátette, valószínűsíthető, hogy a terroristák új célpontokat is keresnek, például templomokat, zsidók rendezvényeit, és akár turistákat is.
A marokkói hatóságok a meggyilkolt nők ügyében több mint egy tucat embert tartóztattak már le, akik közül többen hűséget fogadtak az Iszlám Államnak.