Terjed az Egyesült Királyságban az az afrikai szokás, mely során egy forró kővel „kivasalják” a fiatal lányok mellkasát, hogy ne nőjön a mellük.

Londoni, yorkshire-i és essexi közösségi dolgozók arról számoltak be, hogy afrikai származású gyerekeken egyre gyakrabban végzik el a fájdalmas és gyalázatos „beavatkozást”.

Margaret Nyuydzewira, a Cawogido női egészségmegőrzési szervezet vezetője szerint már legalább 1000 nőn végrehajtották a „vasalást” az Egyesült Királyságban. Egy névtelenséget kérő aktivista pedig arról számolt be, hogy csak ő egyedül 15-20 esetről tud egy Croydon nevű kisvárosban.

Általában a szigetországban hajtják végre a borzalmas beavatkozást, melynek során jellemzően az anyák, nagynénik vagy a nagymamák egy forró kővel végigmasszírozzák a kislányok mellkasát, hogy lelassítsák a mellük növekedését. Néha hetente egyszer, de van amikor kéthetente kell kiállniuk a gyerekeknek a kínzást, attól függően, hogy „hogyan nőnek vissza”.

A végrehajtó anyák szerint ez pusztán egy hagyományos módja annak, hogy a kicsiket megvédjék a kéretlen férfi tekintetektől, szexuális zaklatástól és nemi erőszaktól.

Szakértők szerint viszont a kivasalás nem más, mint gyerekbántalmazás, ami fizikailag és pszichológiailag is mély nyomokat hagy a lányokban. Nem is beszélve a fertőzésekről, hogy nem lesznek képesek később  szoptatni, a test eltorzulásáról és mellrák kialakulásának drámaian megnövekedett kockázatáról.

A rendőrségnek egyébként nincsenek konkrét információi a gyerekek kivasalásáról, az egyik felügyelő azonban azt mondta: ha tudnánk, hogy ez megtörténik, akkor tennénk ellene. Az embereknek pedig fel kell ismerniük, hogy ez az egész nem más, mint gyermekbántalmazás.