Közleményben tanácsolta el az amerikai állampolgárokat kedden a venezuelai utazástól az amerikai külügyminisztérium, amit dél-amerikai országban uralkodó "bűnözéssel, polgári engedetlenséggel, rossz egészségügyi infrastruktúrával és az Egyesült Államok állampolgárainak önkényes letartóztatásával és fogva tartásával" indokolt.

A külügyi tárca megjegyezte: előfordulhat az is, hogy a venezuelai hatóságok nem értesítik az amerikai nagykövetséget amerikai állampolgárok letartóztatásáról, és megtagadhatják vagy veszélyesen hosszú ideig késleltethetik a konzuli látogatást a fogvatartottaknál.

A már a dél-amerikai országban tartózkodóknak a minisztérium azt ajánlotta,

  • hogy sötétedés után ne utazzanak városok között,
  • este kerüljék el a caracasi nemzetközi repülőteret, és Caracasban se menjenek ki az utcára,
  • ne szálljanak be nem hivatalos taxiba
  • és ne használják a repülőtér környékén lévő pénzkiadó-automatákat.

A külügyminisztérium javasolta a demonstrációk elkerülését is, továbbá szorgalmazta, hogy az amerikai állampolgárok regisztráljanak a minisztérium által működtetett Okos Utazó Program internetes oldalán, amelynek révén értesülhetnek az aktuális helyzetről és riasztásokról.

A Miami Herald című lap kedden azt közölte, hogy Venezuela miami konzulja is - a venezuelai washingtoni nagykövetség katonai attaséjához hasonlóan - az Egyesült Államok által ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó oldalára állt. Scarlett Salazar videóüzenetben tudatta döntését, leszögezve, hogy "demokratikus elvei és értékrendje" ösztökélték őt erre a lépésre. A videóüzenetben más diplomatákat is Guaidó támogatására sürgetett.