A YouTube-ról tanulhatott meg műteni a romániai álsebész

2019.02.07. 11:19

Egy bukaresti orvos szerint nem kizárt, hogy YouTube-ra felöltött oktatóvideók alapján tanult meg operálni az érettségivel sem rendelkező 38 éves Matteo Politi - írja a Maszol.

Mint ahogy az Origo is beszámolt róla, plasztikai sebésznek adta ki magát egy parkolóőr, és műthetett is romániai magánkórházakban. Az olasz Matteo Politit korábban már elítélték hasonló eset miatt Olaszországban, akkor egy ismert kardiológus adatait lopta el. 

Most egy romániai orvos azt mondta, nem kizárt, hogy YouTube-ra felöltött oktatóvideók alapján tanult meg operálni az érettségivel sem rendelkező 38 éves férfi. 

Az egészségügyi miniszter szerint Politi „született tehetség", ezért hajthatott végre büntetlenül plasztikai műtéteket.

A romániai Libertatea állítása szerint Matteo Politi 2018 tavasza óta négy bukaresti magánklinikán dolgozott plasztikai sebészként. A kórházak minden jel szerint szemet hunytak a fölött, hogy a férfi nem tudta felmutatni az orvosi kamara engedélyét a hivatása gyakorlására, csupán a közegészségügyi igazgatóság engedélyét szerezte be, eddig ismeretlen körülmények között.

Matteo Politi ez utóbbi engedély birtokában szegődött tavaly decemberben a Monza nevű bukaresti klinikához, azt ígérve, hogy hamarosan beszerzi az orvosi kamara jóváhagyását is. A lap szerint az egyik kórház asszisztensei - akik az álorvost a műtőbe kísérték - vették észre, hogy nem ismeri az operáció előtti bemosdás és fertőtlenítés szabályait, és a steril műtőkesztyűt sem megfelelően veszi fel.

A férfi a Libertatea cikkének megjelenése után eltűnt. Azt követően ült fel egy Budapestre tartó vonatra, hogy a hatóságok előállítási parancsot adtak ki ellene. A határrendészek a Kürtös-Lökösháza határátkelőhelyen azonosították, és leszállították a vonatról. A rendőrség közlése szerint visszaviszik Bukarestbe, ahol az egyik kerületi rendőrkapitányságon hallgatják majd ki.