Több mint 1500, ragasztószalaggal körbetekert, dobozokba csomagolt teknőst találtak négy bőröndben a Fülöp-szigetek fővárosának repülőterén - írta a BBC.

Az elhagyott utazótáskák tartalmának értéke több mint 4,5 millió Fülöp-szigeteki peso, azaz 24,2 millió forint.

A rendőrök szerint a bőröndöket akkor hagyhatta magukra a gazdájuk, amikor rájött, mi vár a védett állatok csempészeire: ha elkapják őket, két év börtönt vagy akár 200 ezer pesós büntetést is kaphatnak.

A Ninoy Aquino Nemzetközi Repülőtér érkezési csarnokában vasárnap bukkantak a négy bőröndre, amiket egy utas sem vitt el a szalagról. A táskákban talált 1529 teknősök között volt sarkantyús teknős is, ami a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

A vámhivatal közölte, hogy a poggyászt egy Hongkongból érkező Fülöp-szigeteki utas hagyta a repülőtéren, miután a büntetési tételekről értesítették az utasokat.
A teknősöket átadták a vadállatok kereskedelmét ellenőrző hatóságnak.A páncélos hüllőket gyakran egzotikus házi kedvencként tartják, azonban a népi orvoslás alapanyagául szolgáló csontjaik vagy csemegének számító, afrodiziákumnak tartott húsuk miatt is keresik őket Ázsia egyes vidékein.

A múlt héten 3300 kétkarmú teknőst akartak Malajziába csempészni, ám a parti őrség elkapta a bűnözőket.