Megbírságolták a kárpátaljai politikust, mert magyar útlevél volt nála

Darcsi Karolina beszél FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politológus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG TÁRGY
Budapest, 2015. október 27. Darcsi Karolina, a Lehoczky Tivadar Intézet politológusa a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Önkormányzati választások Ukrajnában, 2015 című konferenciáján a fővárosi Magyarság Házában 2015. október 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Közigazgatási bírságot kapott Darcsi Karolina, a beregszászi városi tanács magyar frakciójának vezetője, mert határátlépéskor magyar útlevelet találtak nála. A kárpátaljai politikus személyes adatai ezután felkerültek egy szélsőséges ukrán nacionalista honlapra, a Mirotvorecre (Béketeremtő) – számolt be a 888.hu a Kárpátalja.ma hírportálra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Darcsi Karolina ügyvédje szerint a képviselőnő nem követett el szabálysértést, az ukrán hatóságok azonban igen, mivel fényképet készítettek az okiratról, és azt a sajtónak átadták. Így kerültek fel a képviselőnő személyes adatai egy ukrán hírportálra és a Mirotvorec úgynevezett „halállistájára” is pár napon belül.

A tárgyaláson Darcsi elismerte, hogy volt nála az ukrán mellett magyar útlevél is. A politikus elmondta, hogy február 18-án gyalogosan ment át az Ukrajnából az Asztély-Beregsurány határátkelőhelyen, majd később ugyancsak gyalogosan tért vissza. A március 11-i tárgyaláson a tanúmeghallgatásra beidézett határőr, aki az útlevelet ellenőrizte, azt mondta, hogy Darcsi Karolina neve mellett a számítógépes rendszer egy bizonyos

„O-indexet” jelzett, ami azt jelenti, hogy a személyt és poggyászát meg kell vizsgálni.

A határőr azt is hozzátette, hogy az ellenőrző vizsgálat után a határőrség épületében dokumentálták és jegyzőkönyvezték a két útlevelét.

Darcsi Karolina Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A képviselőnő azt is elmondta, hogy

a beregszászi bíróság 3400 hrivnya (mintegy 32 ezer forint) közigazgatási bírsággal sújtotta,

és a bírósági eljárás költségeit is neki kell állnia. Darcsi szerint a határőrség jegyzőkönyvében több pontatlanság is szerepel, ezért fellebbezni fog az ügyben a Kárpátaljai megyei bíróságnál. Ezenkívül a személyes adatait és a magyar útleveléről készült másolatot a sajtónak jogszerűtlenül kiadó határőröket is be fogja perelni – szögezte le.