Venezuelai válság: Egyre nagyobb a kormányzati elnyomás

Horizontal POLITICAL CRISIS OPPOSITION DEMONSTRATION
Venezuelan opposition deputy Delsa Solorzano uses a megaphone during a protest against the government of President Nicolas Maduro, called by opposition leader and self-proclaimed "acting president" Juan Guaido, near Parque Cristal, in Caracas on January 30, 2019. - Venezuelan President Nicolas Maduro hit out Wednesday at military "mercenaries" he says are conspiring to divide the armed forces and plot a coup as the opposition planned a new protest to force the socialist leader from power. (Photo by JUAN BARRETO / AFP)
Vágólapra másolva!
A kormányzati elnyomás napi szintű fokozódásáról számoltak be kedden az ENSZ-ben venezuelai ellenzékiek. Arra kérték a világszervezet tagországait, amelyeknek számít Venezuela jövője, hogy tartsák fenn a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök rendszerére nehezedő nyomást.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) genfi ülésszakának alkalmából tartott eseményt az Egyesült Államok ENSZ-képviselete szervezte egy tucatnyi ország segítségével. Felszólalt rajta Delsa Solórzano, a venezuelai nemzetgyűlés – az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlament – tagja, aki elmondta, hogy a Maduro-kormány az ellenzéki törvényhozókkal szemben is elnyomást gyakorol, aminek következtében több képviselő kényszerült száműzetésbe.

Solórzano beszámolója szerint

64 parlamenti képviselőt vagy családtagját ért halálos fenyegetés vagy támadás,

másokat üldöznek, van, akitől pedig úti okmányait vették el, hogy ne tudjon utazni.

Delsa Solorzano Forrás: AFP/Juan Barreto

A venezuelai ellenzéki képviselő mellett felszólalt Marcelo Crovato ügyvéd is, akinek egy évvel ezelőtt sikerült elszöknie Venezuelából, ahol négy éven át tartották fogva ügye tárgyalása nélkül. Összegzése szerint Venezuelában

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága az után mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai és latin-amerikai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

A venezuelai rendőrség kedden útját állta egy menetnek, amelyet Guaidót támogató közalkalmazottak szerveztek. A szervezők a törvényhozáshoz akartak vonulni, hogy olyan jogszabály elfogadását követeljék, amely "védelmet" biztosít a "demokrácia mellett kiálló" alkalmazottaknak.

Bár a legutóbbi választáson az ellenzék került többségbe a törvényhozásban, de az elnök és a hozzá hű legfelsőbb bíróság a parlament jogköreit gyakorlatilag megszüntette, majd vitatott körülmények között vele párhuzamos alkotmányozó gyűlést hívott életre.