A rendőrség szerint szándékosan gyújtották fel Párizs híres templomát

Église Saint-Sulpice, templom, tűz
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, március 17-én kigyulladt Párizs második legnagyobb temploma, a Saint-Sulpice. A rendőrség a tűzeset után nyomozni kezdett, nemsokára pedig közölték, hogy nem technikai hiba vagy mulasztás, hanem szándékos gyújtogatás miatt égett le részlegesen a Saint-Sulpice. Az esetet bűncselekményként kezelik.
Vágólapra másolva!

A Saint-Sulpice templom Párizs előkelő 6. kerületében, az Odéon Színház és a híres Luxemburg park tőszomszédságában található.

Saint-Sulpice templom Forrás: AFP/hemis.fr/Guiziou Franck

A Notre-Dame után Párizs második legnagyobb templomában többek között Victor Hugo világhírű francia író és gyerekkori barátnője, Adèle Foucher házasodtak össze. A Les Valeurs Actuelles konzervatív értékrendű hetilap, a Le Parisien napilapra hivatkozással egy rendőrségi forrást idézett, amely szerint

A laboratóriumi vizsgálatok alapján egyértelműen, hogy a tűz emberi eredetű volt, azt még

nem lehet tudni pontosan, hogy hajléktalanok közötti összetűzésnek vagy szándékosan a templom elleni támadásnak lehet minősíteni a tűzesetet, ennek vizsgálata folyamatban van.

A szakértők egy hajléktalan ruháját azonosították a helyszínen. A tűz kitörésekor egyébként épp orgonahangverseny volt a templomban, nem sérült meg senki, de

károk keletkeztek az épület külső felületén.

- jelezte Karen Taïeb, közvagyonért felelős párizsi alpolgármester.

Egy XVIII. századi kapu, egy értékes ablaküveg és egy fali dombormű sérült meg a lángokban. A vastag tölgyfa kapu egyébként kiválóan betöltötte eredeti funkcióját: megállította a tűz terjedését, miközben a lángok még egy lépcsőfordulót is felemésztettek.

A párizsi egyházkerület óvatosan fogalmazott, és a párizsi érsek csak annyit jelentett be Twitter-fiókján, hogy a Saint-Sulpice templomban tűz ütött ki: „jelenleg nem tudjuk a gyújtogatás motívumait, a folyamatban levő vizsgálat eredményeit várjuk. Teljes mértékben megbízunk a párizsi rendőrségben" - folytatta az egyházi vezető majd köszönetet mondott a rendőrségnek és a tűzoltóságnak a professzionálisan elvégzett munkájukért.

Az elmúlt időszakban azonban szokatlanul sok keresztény templomot rongáltak meg vagy gyújtottak fel,

a felelős jobboldali, keresztény értékeket valló politikusok elsősorban a médiavisszhang hiányát és a balliberális kormányzati politikusok, elsősorban a macroni adminisztráció reagálását hiányolják.

- írja Laurent Wauquiez, a republikánusok erős embere, népszerű pártelnök Twitter-fiókján.

„Ismét egy keresztényellenes támadás, a média viszont úgy tesz, mintha nem történt volna semmi. Nemcsak egy templomról van szó, hanem egy darabról, belőlünk. Elég volt az omertából, nyissuk ki a szemünket végre" - fejezi be Wauquiez rövid, de határozott üzenetét.

Valérie Boyer, a Republikánusok parlamenti képviselője, aki korábban Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök kormányzó pártjának, az UMP-nek a főtitkár-helyettese is volt, szintén Twitter-fiókján közölte, hogy

Franciaországban naponta két templom esik vandalizmus áldozatául,

és még mindig nincs magyarázat ezekre a barbár támadásokra.

Jean-Frédéric Poisson, a Francia Kereszténydemokrata Párt elnöke, szintén Nicolas Sarkozy volt kormányzó pártjának, az UMP-nek korábbi tagja

Az Origo korábban megírta, hogy legutóbb a francia királyok temetkezési helyéül is szolgáló Seine-Saint-Denis-i székesegyházat rongálták meg.

A Saint-Denis-székesegyház Forrás: AFP/LUDOVIC MARIN

Emellett a növekvő antiszemitizmus és a zsidó temetők, zsinagógák elleni támadások is azt mutatják, hogy

Európa zsidó-keresztény hagyományai és alapjai ellen indult szisztematikus támadás, amelyet egyértelműen azokhoz a radikalizálódó muszlim közösségekhez lehet kötni, amelyeket a baloldali-liberális politikai elit szavazatok szerzése céljából támogat,

nemcsak Franciaországban, hanem Nyugat–Európában szinte mindenütt.

Nemrégiben idéztük Joseph Dault, a kereszténydemokrata eszmeiséget (legalább is papíron ezt valló) Európai Néppárt (EPP) elnökét, aki Jean-Claude Junckert igazi kereszténydemokrata politikusnak tartja.

Joggal merül fel a kérdés viszont, hogy

senki nem szólalt meg, amikor

Alain Finkielkraut világhírű francia filozófus ellen antiszemita támadást indítottak

a múlt hónapban, Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke sem szólt egy szót sem, hallgatott, nem rendelt el különleges vizsgálóbizottságot, amelyeket az EB akár olyan kérdésekre is létrehoz, mint a banánok méretének vagy mérésének problematikája...

Ez lenne az igazi kereszténydemokrácia? Nehezen hihető.