Zimbabwéban kétnapos nemzeti gyászt hirdettek az Idai ciklon miatt

Beira, 2019. március 18. A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFCR) által közreadott légi felvétel az Idai ciklon által romba döntött Beira városról 2019. március 18-án. Az öt nappal korábban lecsapott forgószélnek legkevesebb 157 halálos áldozata van Mozambikban és Zimbabwéban. MTI/AP/Caroline Haga
Vágólapra másolva!
Kétnapos nemzeti gyászt hirdetett a zimbabwei elnök, miután az Idai ciklon több mint 250 ember halálát követelte és hatalmas pusztítást okozott az ország keleti és déli részén. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteken kiadott közleménye szerint

a halottak száma eddig 259, több száz ember sérült meg és 217 személyt tartanak nyilván eltűntként.

Korábbi jelentések 139 ember haláláról adtak hírt.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFCR) által közreadott légi felvétel az Idai ciklon által romba döntött Beira városról, a Zimbabwéval szomszédos Mozambikban, 2019. március 18-án. Forrás: MTI/AP/IFCR/Caroline Haga

Az Idai ciklon több mint 50 ezer embert érint a dél-afrikai országban.

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök csütörtökön jelentette be, hogy

A dél-afrikai ország elnöke köszönetet mondott azoknak az országoknak és szervezeteknek, amelyek Zimbabwe mellé álltak ebben a nehéz időben.

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar volt, amely valaha lecsapott a déli féltekére, múlt péntektől vasárnapig pusztított Zimbabwéban.

A viharos szél és a heves esőzések következtében

rengeteg lakóház víz alá került, több ezren váltak földönfutóvá.

A hatóságok több mint 150 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az ítéletidő óriási károkat okozott az infrastruktúrában, számos út használhatatlanná vált, és több híd is összeomlott. A legnagyobb pusztítást a ciklon Chimanimani nevű körzetben végezte, ennek a területnek mintegy 90 százaléka romokban hever.

Még tart a túlélők utáni kutatás.

Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pénzügyi segítséget nyújt az érintett közösségeknek.

A múlt hét végén az Idai ciklon először Mozambik középső részére csapott le, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve.

Az IOM pénteki közleménye szerint a három országban összesen több mint 500 halálos áldozata volt a ciklon okozta ítéletidőnek.