Hatalmas razzia volt Berlin migránsnegyedében, Neuköllnben - videó

2019.04.17. 13:54

Berlin jelentős részben közel-keleti migránsok lakta kerületében, Neuköllnben tartotta a helyi rendőrség az elmúlt évtizedek legnagyobb razziáját. A német főváros alvilágában fontos szerepet töltenek be az iszlám világból származó, családi alapon klánokba tömörülő bűnbandák, amelyek ellen a hatóságok eddig nem tudtak eredményesen fellépni. A rendőri akcióról a német külföldi közszolgálati csatorna, a Deutsche Welle (DW) román kiadása készített videóriportot.

A hatóságok a házkutatások mellett főleg az arab és kurd migránsok által működtetett Shisha bárokat fésülték át, ahol a gyanú alapján jelentős pénzmosási tevékenység zajlik.

A mostani razzia volt a legnagyobb az elmúlt évtizedekben a német főváros történetében. Ám az eddigi gyakorlattól eltérően elsősorban nem a drogkereskedelemből és a prostitúcióból, hanem

a nagy mennyiségű cigarettacsempészetből származó feketepénzek miatt vizsgálták a bárokat.A riporterek megjegyezték, hogy nagyrészt Libanonból, Szíriából és a palesztin területekről származó migránsok a gyerekjogokat is megsértik, hiszen kiskorúakat házasítanak össze a klánokon belül, amit tilt a német jogrend.

A helyi hatóságok egyébként igyekeznek az eddiginél eredményesebben fellépni az arab migráns klánokkal szemben.

A bíróság elé állításuk ugyanakkor nehézkesen halad, mert a migránsok megfélemlítik, és folyamatosan terrorban tartják az áldozataikat, így közülük csak nagyon kevesen mernek ellenük vallani.A másik probléma az, hogy a migránsok nem vallanak a bűntársaik ellen sem, mivel a legtöbb esetben családi alapon szerveződnek a bűnözői csoportok.

A kép illusztrációForrás: SPUTNIK/ALEXEY VITVITSKY

A hatóságok közben folyamatosan foglalják le a migránsok törvénytelenül szerzett tulajdonait, elsősorban a luxusautókat és az ingatlanokat.

A szervezett bűnözés elleni fellépésben szakértőnek számító, egyébként libanoni származású Ralph Ghadban véleménye alapjánez nem elegendő, és nem töri meg sem a klánokon belüli, sem a klánok közötti szolidaritást.Szerinte a migránsok vallási alapú esküt tettek egymásnak, hogy megőrzik a titkaikat, és ezért nem vallanak a bíróságokon.

A német hatóságok részéről ráadásul senki sem segíti azokat, akik ennek ellenére vallanának, és ki szeretnének lépni a klánokból, Ralph Ghadban véleménye alapján ki kellene dolgozni egy ilyen programot.

Mivel nem védik az ilyen személyeket, ezért ők jogosan tartanak a családjuk és a klánjuk későbbi büntetésétől – tette hozzá a szakértő.

Egy tíz éve Berlinben élő szír migránssal, Hadil Rgiess-szel is interjút készítettek a Deutsche Welle újságírói. Hadil Rgiess attól tart, hogy a bűnöző migráns klánok miatt romlik a muszlim bevándorlók megítélése Németországban. Ugyanakkor a bűnözőktől is fél.

Neukölln polgármestere, Martin Hikel viszont egyéb dolgok miatt aggódik.

Szerinte egyre több migráns bűnöző lesz, amennyiben az állam továbbra sem fog semmit sem tenni a bűnözés megfékezése érdekében.Azt mondta, első körben szigorítani kellene a jogszabályokat, ami eltántorítana sokakat a bűnözéstől.

A rendőrség újabb razziákat fog szervezni, azzal viszont ők tisztában vannak, hogy ez nem elégséges – hívták fel rá a riporterek figyelmét.

A rendőrök is problémának tartják, hogy a hatóságoknak nincs elégséges és törvényes eszköze fellépni az arab bűnözőkkel szemben,

amúgy létszámhiánnyal is küszködnek.

2016-os adatok alapjánNeukölln lakosságának a 43,9 százaléka migráns, vagy migrációs hátterű. Többségük közel-keleti muszlim országokból származik. A hivatalos statisztikák szerint

a munkanélküliségi ráta 17 százalékos Neuköllnben, ami a legrosszabbnak számít a berlini kerületek közül.Ebbe ugyanakkor csak a regisztrált munkanélküliek vannak beleszámolva, az újonnan érkezett illegális migránsok nem szerepelnek a statisztikákban.

Ez arra enged következtetni, hogy a valós munkanélküliségi ráta még nagyobb lehet.