Srí Lanka-i terror: szenvednek az áldozatok számának meghatározásával

Srí Lanka, terror, templomokban robbantottak, 2019.04.21. galéria
Sri Lankan military officers stand guard in front of the St Anthony's Church where an explosion took place in Kochchikade, Colombo, Sri Lanka, on April 21, 2019.- At least 137 people were killed in Sri Lanka on April 21, police sources told AFP, when a string of blasts ripped through high-end hotels and churches as worshippers attended Easter services. (Photo by Tharaka Basnayaka/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Két magas rangú kormányilletékes azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a korábban közölt 359-nél mintegy százzal kevesebb a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek halálos áldozatainak a száma.
Vágólapra másolva!

„Az áldozatok száma feltehetően 250 vagy 260. Nem tudom pontosan megmondani. Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni" - mondta Anil Dzsaszinghe, a Srí Lanka-i egészségügyi szolgálat főigazgatója.

A szigetország rendőrségét vezető Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes azt mondta, hogy

a halálos áldozatok számát 253-ra módosították,

miután előzőleg hibás adatokat közöltek az ország halottasházai.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Forrás: AFP/NurPhoto/Tharaka Basnayaka

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok között legalább 38 külföldi volt,

közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Mintegy ötszázan megsebesültek.

Nagy-Britannia csütörtökön figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a dél-ázsiai szigetországba, mert további merényletek is lehetségesek.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i kormány szerint kilenc öngyilkos merénylő volt, nyolcat közülük azonosítottak. Egyikük nő volt.

A hatóságok a nyomozást két helyi iszlamista szervezetre, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátra és a Dzsammijathul Millathu Imrahimra összpontosítják, akik szerintük a támadásokat végrehajtották.

A támadók feltehetőleg jól képzett emberek voltak, közöttük két testvér, egy gazdag fűszerkereskedő fiai - közölték a családhoz közel álló források.