A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti (EP) választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal "óriási kihívásnak" mondta az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során - mint mondta - eldől Lengyelország jövője. Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája - jelentette ki Kaczynski.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2019. március 15-én BudapestenForrás: Csudai Sándor - Origo

A vasárnap esti részeredmények alapján a részvételi arány 45,5 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék). 

Az Ipsos nevű közvélemény-kutató cég exit pollja alapján a konzervatív, bevándorlásellenes Jog és Igazságosság (PiS) 46 százalékot szerzett,  a jobbközép, liberális, posztkommunista és zöld pártok alkotta Európai Koalíció (KE) 37,9 százalékot, míg a balliberális Tavasz (Wiosna) 6 százalékot kapott.