Tornádó pusztított az Egyesült Államok keleti felében, egy ember meghalt

2019.05.28. 17:01

Tornádó pusztított az Amerikai Egyesült Államok két államában is, Ohióban és Indianában. Rengeteg fát és villanyoszlopot kicsavart a vihar, egy ember meghalt, többen megsérültek, házak is megrongálódtak. 

A vihar hétfőn éjfél előtt nem sokkal csapott le. Az egyik ohiói város, Celina lakója elmondta, hogy az ő házát megkímélte a vihar, ő és fia egy kád alatt egy matracon vészelték át a kegyetlen időt. Hallottuk a tornádószirénákat, majd csönd lett. Úgy hallatszott, mintha egy vonat ment volna el mellettünk, csak néhány percig tartott

 - mesélte a nő. 

A pusztítás nyomait nézi egy nő az Ohio állambeli Vandaliában 2019. május 28-án, miután tornádó söpört végig Ohio és Indiana államokbanForrás: MTI/AP/John Minchillo

 Az ohiói Montgomery megyében lévő Dayton városban volt a legnagyobb pusztítás.  Az életmentő intézkedésekre fókuszáltunk, mint a gázvezetékek elzárása, illetve azokra, akiket a törmelékek csapdába ejtettek

- mondta a daytoni tűzoltóparancsnok, aki azt is elmondta, hogy haláleset náluk nem történt, és csak kisebb sérüléseket jelentettek. Columbus és Cincinnati városból érkeztek kereső- és mentőcsapatok, hogy segítséget nyújtsanak a helyieknek túlélők után kutatva a törmelékek között.

Forrás: AFP/Getty Images/Matthew Hatcher

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat előre figyelmeztetett, hogy keletről nyugatra haladva, egy rendkívül veszélyes tornádóra kell számítani, és mindenki vonuljon fedezékbe. A szolgálat szerint hétfőn több mint 60 ezer háztartás és üzlet maradt áram nélkül, csak Ohióban. 

Egy lakó éppen a károkat méri fel a házában az Ohio állambeli Trotwood városábanForrás: AFP/Getty Images/Matthew Hatcher

Indiana és Iowa államokban is lecsaptak a tornádók

Indianában több, mint 70 házat rongált meg vagy pusztított el a vihar. Fák vannak mindenhol az utcákon, áram viszont nincs.

Maradjon otthon! Keressen menedéket, ha tud - figyelmeztetnek a hatóságok. 

Iowa állam keleti részét is elérte a vihar, otthonokat, istállókat, fákat megrongálva - olvasható az USA  Today oldalán. A helyi hatóságok fél tucat tornádóról számoltak be, ahogy hétfő délután az állam keleti része felé mozdult el a vihar. Sérültekről nem érkezett jelentés. 

A leggyorsabb dolog volt, amit valaha láttam. Nem volt riasztás, semmi sem volt - mesélte Shawn Zweibohmer, aki éppen egy házon dolgozott Charles City külterületén hétfő délután, amikor a tornádó átment rajta. 

Az elmúlt időszakban más megyékben is nagy pusztítást végeztek a viharok az ország középnyugati részén is. A május közepe óta tartó viharos időszakban már legalább tízen meghaltak, és hatalmas károkat okoztak az erős szelek és az árvizek is.