Megemlékeztek a második világháború „leghosszabb napjáról", normandiai partraszállás (D-Day) 75. évfordulójáról, a franciaországi Ver-sur-Mer településen is, a helyi amerikai katonai temetőben, Donald Trump amerikai, Emmanuel Macron francia elnök, Theresa May brit, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Károly walesi herceg és Vilmos cambridge-i herceg részvételével.

1944. június 6-án a szövetséges (amerikai-brit-kanadai) csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt észak-franciaországi Normandiában, új frontot nyitva ezáltal a második világháborúban.

Már az első napon körülbelül 4 400 szövetséges katona esett el és nagyjából 9 ezren sebesültek meg.A Ver-sur-Mer-i megemlékezésen a szerdai portsmouthihoz hasonlóan jelen volt 30 veterán is, akik valamennyien elmúltak 90 évesek.Ők Portsmouthból egy külön erre a célra bérelt hajóval keltek át ismét Normandiába, ugyanazon az útvonalon, amelyen 75 évvel ezelőtt elindultak.

A megemlékezésre 11 órakor érkezett meg - Írországból - Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania.

A ceremónia megkezdése előtt Emmanuel Macron és Donald Trump kezet fogtak a jelenlévő veteránokkal.

Ezt követően Macron elnök ünnepei beszédet mondott, amelyben az Egyesült Államok és Franciaország közötti barátságot méltatta, majd a Napoléon által alapított Francia Köztársaság Becsületrendjével, a legmagasabb francia állami kitüntetéssel tüntetett ki 5 amerikai veteránt.

Ezután Donald Trump köszöntötte a francia nemzetet és a szabadságért harcoló katonákat.

Soha nem múló háláját fejezte ki a veteránoknak, akik minden idők egyik legnagyobb telejsítményét nyújtották, megküzdve abban a háborúban, amely véleménye alapján a jó és a gonosz között zajlott, véget vetve később a Náci Birodalom gonoszságának.

Trump elnök az amerikai hősök méltatása mellett kiemelte a brit, a kanadai és a többi nemzet katonáinak a hősiességét, kitérve a francia ellenállás fontosságára is.

Véleménye alapján az egykori szövetségesek között a második világháború harcai során kialakult kötelék még ma is élő.

Szerinte az akkori áldozatoknak is köszönhető, hogy ma az Egyesült Államok ilyen erős.

A második világháborúban Amerika nem csak egy háborút, hanem a civilizációért vívott küzdelmet nyerte meg, valószínűleg évszázadokra – fűzte hozzá.

A beszéde végén a 75 évvel ezelőtt történt partraszállás körülményeit idézte fel, majd Isten áldását kérte az Amerikai Egyesült Államokra.

A megemlékezésen jelent volt még Theresa May brit, Justin Trudeau kanadai kormányfő, Károly trónörökös, illetve a felesége, Kamilla cornwalli hercegné és Vilmos cambridge-i herceg is.

Ők valamennyien megkoszorúzták az elesett katonák emlékművét.

A rendezvény után került sor a francia és az amerikai elnöki pár munkaebédjére, amit kétoldalú megbeszélést követ Trump és Macron között.