A román belügyminiszter lemondását követelik az erdélyi magyarok az úzvölgyi incidensek miatt

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál 2019. június 6-án.
Vágólapra másolva!
Mindhárom erdélyi magyar politikai szervezet elítélte az úzvölgyi katonatemetőben történt incidenseket, és a vétkesek felelősségre vonását követelték. Emellett lemondásra szólították fel Carmen Dan szociáldemokrata belügyminisztert, és közölték, hogy a bírósághoz fordulnak a történtek miatt, amelyről a nemzetközi fórumokat is tájékoztatják – írja a Maszol.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, csütörtökön a Hargita megyei hegyi település első világháborús temetőjénél felvonultatott román karhatalmi erőknek csak mintegy fél óráig sikerült pajzsot képezniük a kerítés előtt felsorakozott, élőláncot alkotó székelyföldi tüntetők és a temetőben engedély nélkül kialakított román parcella avatására érkezett több ezer román megemlékező között.

A mintegy 20 kilométerre fekvő Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala csütörtökre, a hősök napjára egyházi ceremóniát és koszorúzási ünnepséget hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe, amit

a székelyföldi elöljárók – teljesen jogosan – a magyar temetőben törvénytelenül létrehozott román parcella felavatási kísérleteként értelmeztek.

A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak kinéző szélsőséges fiatalok bejutottak a sírkertbe, és

belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott a temetőbe.

Rendbontás az úzvölgyi katonatemetőben, 2019. június 6. Forrás: MTI/Veres Nándor

A temetőt védő székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről

zászlórudakkal bántalmazták őket.

A korábban élőláncot képező magyar tüntetők elvonultak a helyszínről.

Az RMDSZ elítéli az erőszakot és a sírkert megrongálását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte az úzvölgyi katonatemetőben történt erőszakos cselekedeteket, a magyar közösség megfélemlítését célzó barbár rongálást.

– idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást.

Az RMDSZ szerint

a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított.

„A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet” – zárult az RMDSZ állásfoglalása.

Kelemen Hunor: A román miniszterelnök menessze a belügyminisztert!

Kelemen Hunor az RMDSZ nevében felszólította a miniszterelnököt, hogy

menessze a szociáldemokrata Carmen Dan belügyminisztert és Hargita megye román prefektusát.

Carmen Dan román belügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A politikus szerint

a román hatóságok képtelenek voltak fenntartani a rendet az Úzvölgyében, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra.

Az MPP szerint kérdésessé vált a közös jövő építése

A Magyar Polgári Párt közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy öt nappal a pápalátogatást követően

Az MPP szerint „tegnap egy úton voltunk mi, békés, imádkozó magyar emberek és a velünk szemben álló felbőszült, részeg, vandál tömeg; mi békés szándékkal, ők a hódítás vágyával és eszközeivel” – foglalta össze az úzvölgyi katonai temetőnél tapasztaltakat Mezei János, a polgári párt elnöke.

A békésen tiltakozók táborának résztvevőjeként kijelentette:

a hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a rendbontást.

„Annak ellenére, hogy köztudottan várható volt a nagyszámú jelenlét mind a magyar, mind a román részről, nagyon kevésnek bizonyult a karhatalmiak jelenléte” – mutatott rá a pártelnök, aki szerint a helyszínen szolgálatot teljesítők minden tőlük telhetőt megtettek, „de akik oda vezényelték őket, eleve tudhatták, hogy kevésnek fognak bizonyulni”.

Mezei János emlékeztetett arra, hogy

Az MPP-elnöke reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápához is eljutnak az úzvölgyi képek, és meggyőződhet róla:

becsapták őt az állami hivatalosságok, akik példásnak nevezték Románia kisebbségi politikáját.

„Sőt, biztosan azt is tudja már, hogy olyan miseruhát adtak rá, amelyről eltüntették ezeket a magyar szavakat: Járjunk együtt!” – tette hozzá Mezei, aki azzal zárta a párt közleményét, hogy

követelik az Úzvölgyében történtek felelőseinek bíróság elé állítását,

illetve, „hogy örökre távozzanak a közéletből azok, akik politikai befolyásuk és tisztségükből fakadó hatáskörük révén megállíthatták volna az ide vezető folyamatot, miután megtudták, hogy a katonatemetőben illetéktelen cselekedetekre készülnek”.

Az EMNP szerint újabb magyarellenes pogrom következhet

Az Erdélyi Magyar Néppárt rendkívüli közleményt adott ki az úzvölgyi események kapcsán: „A brutális, fekete márciusi eseményeket idézik meg a mai, úzvölgyi történések” – fogalmazott az EMNP vezetősége.

– írták a közleményben. Az EMNP és a Minta ifjúsági szervezet több tagja is jelen volt a helyszínen.

Tőke Ervin néppárti politikus beszámolójából – ami az Origón is megjelent – kiderült: a kivezényelt csendőri erők – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel –

súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a felheccelteket a jelen lévő békés magyarokhoz, akiket a temető kerítését átugorva megpróbáltak hátba támadni.

„Felháborító, hogy miután minden törvényi keretet áthágva kisajátították az úzvölgyi temető területét, az emlékművet pedig érvényes építési engedély hiányában állították fel, valamint meggyalázták az ott nyugvó hősi halottak emlékét, most erőszakhoz folyamodva avatják fel a történelemhamisító emlékművet. E nemzetközi szintű botrány, valamint ezek a módszerek a marosvásárhelyi fekete március történéseit idézik meg, melyről azt hittük, egy európai uniós országban már soha nem ismétlődhetnek meg. Egyértelmű és brutális magyarellenességgel van dolgunk, melynek hazai és nemzetközi szinten is azonnal megálljt kell parancsoljunk!” – fogalmazott Csomortányi István EMNP-elnök.

A néppárt szerint

Az EMNP országos elnöksége

azonnali lemondásra szólította fel Carmen Dan belügyminisztert,

és közölte: uszítás miatt ügyészségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, valamint a nemzetközi fórumokat is tájékoztatja a kialakult helyzetről.

A néppárt az újonnan felálló Európai Bizottságtól kéri: vizsgálóbizottság keretében állapítsák meg az immár nemzetközi szintű botrány felelőseit, és állítsák helyre a temetőben az eredeti állapotokat.