Tíz jelölt indul a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért

Boris Johnson
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Conservative MP Boris Johnson as he speaks during the debate on the second meaningful vote on the government's Brexit deal, in the House of Commons in London on March 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May's Brexit deal suffered a major blow hours before a historic vote on March 12 when her chief attorney ruled that risks from its most contentious points remained "unchanged". Parliament's failure to back the divorce terms threatens to unleash economic chaos because Britain might then simply crash out of the European Union after 46 years on March 29. (Photo by PRU / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - jelentette be hétfő este a pártfrakció illetékes szakbizottsága. A tisztségére jelentkező képviselők hétfőn brit idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - jelezhették indulási szándékukat. Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. 
Vágólapra másolva!

Az utódválasztás lebonyolításáért felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság hétfő esti bejelentése szerint a határidőre

  • Boris Johnson volt külügyminiszter,
  • Sajid Javid belügyminiszter,
  • Matt Hancock egészségügyi miniszter,
  • Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter,
  • Michael Gove környezetvédelmi miniszter,
  • Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője,
  • Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter,
  • Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter,
  • Esther McVey volt munkaügyi miniszter
  • és Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt kabinettag regisztráltatta indulását.

A jelentkezőknek legalább nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kellett megszerezniük ahhoz, hogy jelöltként regisztráltathassák magukat. A vezetőválasztási folyamat első szakaszában

a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára -

a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A mezőny eredetileg 13 fős volt, de hárman időközben visszaléptek.

Michael Gove visszalépését követelték

Hétfőn feszült figyelem kísérte, hogy Michael Gove, aki a konszenzusos előrejelzések szerint a legesélyesebb indulók egyike, nem vonja-e szintén vissza jelölését,

miután a hétvégén beismerte, hogy húsz évvel ezelőtt, még újságíróként kokaint fogyasztott.

Gove ráadásul ugyanabban az időben, 1999-ben a The Times című konzervatív napilapban közölt egy elítélő hangnemű cikket a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról, keményebb szankciókat szorgalmazva a droghasználókkal szemben. A kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek képmutatással vádolják a konzervatív politikust és követelték, hogy vonja vissza jelöltségét.

Hétfői kampányindító rendezvényén azonban Gove határozottan leszögezte, hogy nem lép vissza,

sőt a győzelem reményével indul az utódválasztási versenyben.

Theresa May távozásának elsődleges oka az, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Boris Johnson lehet a legesélyesebb

A londoni fogadóirodák Boris Johnsont, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek.

Boris Johnson, a Brexit egyik leghatározottabb támogatója Forrás: AFP/Pru

Johnson a minap kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök,

az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból,

akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Hasonló nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban a versenytársak közül Andrea Leadsom, Dominic Raab és Esther McVey is.

A tízfős mezőny tagjai közül ugyanakkor Rory Stewart, Mark Harper, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Matt Hancock és Michael Gove a rendezett, megállapodásos Brexit mellett foglalt állást, bár Hunt és Javid egyaránt kijelentette, hogy ha a megállapodás nélküli kilépés és a bennmaradás között kellene választaniuk, az előbbit választanák.