Ukrán média források szerint, a kárpátaljai Csap település nemzetközi vasúti határátkelőjéről erőszakkal vittek el két magyar fiatal fiút a hatóságok azért, hogy besorozzák őket az ukrán hadseregbe – írja a KárpátHír.

Sajtóértesülések alapján a nagydobronyi lakhelyű magyar fiatalok Magyarországra készültek, azonban az útlevél ellenőrzésen fennakadtak.

Úgy tudni, az egyik fiú magyar útlevelet nyújtott át, ennek ellenére elvitték a hatóságok.Jelenleg az ungvári katonaság gyűjtópontján várják, hogy tovább szállítsák őket Ukrajna valamelyik kiképzőbázisára.A KárpátHír szerint az utóbbi hetekben ismét több helyről hallani, hogy erőszakosan próbálkoznak a katonai behívók átadásával és a besorozással, legutóbb a vegyes orosz-ukrán lakosságú Herszonban, a helyi hajógyár bejáratánál.

Amint az a Facebook-ra felkerült videofelvételből is kiderül, ukrán katonák jelentek meg a gyár előtt néhány rendőr kíséretében és bejelentették, hogy behívókat fognak átadni.

A reggel munkába induló fiatalemberektől megkérdezték, hány évesek és aki korban megfelelt, annak átnyújtottak egy meghívót és durván felszólították, hogy menjen velük. Aki erre nem volt hajlandó, erőszakkal próbálták kituszkolni az utcára. S történt mindez a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével. A kiszemelt férfiak mellett a gyár többi munkása és a kapuőrök álltak ki.