Tovább tart a rendkívüli állapot Srí Lankán az iszlamista veszély miatt

AFTERMATH OF THE TERRORISM EXPLOSION CHURCH EASTER Horizontal TOPSHOTS
Security personnel stand guard outside St. Anthony's Shrine in Colombo on April 22, 2019, a day after the church was hit in a series of bomb blasts targeting churches and luxury hotels in Sri Lanka. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Sri Lanka-i elnök szombattól ismét meghosszabbította egy hónappal a rendkívüli állapotot, amelyet a több mint 250 halálos áldozattal és csaknem 500 sebesülttel járó, összehangolt húsvétvasárnapi merényletsorozat miatt vezettek be.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapot idején a hatóságok bírósági engedély nélkül is őrizetbe vehetnek és kihallgathatnak gyanúsítottakat. A rendőrség és a hadsereg eddig már

több mint 2000 gyanúsítottat vett őrizetbe az iszlamista merényletekkel kapcsolatban, közülük mintegy 100-an még mindig börtönben vannak.

Ezáltal több további támadást meg tudtak hiúsítani állításuk szerint, a biztonsági szolgálatok pedig felszámolták a robbantások mögött álló terroristahálózat legnagyobb részét, de még tartanak bizonyos műveletek a maradék felszámolására.

Fegyveres biztonsági erők Colombo utcáin az április terrortámadásokat követően Forrás: AFP/Jewel Samad

Maitripala Sziriszena elnök közölte: a rendkívüli állapot meghosszabbítása „a közrend, a közbiztonság és a társadalom működőképességének védelmében” történik.

Egy héttel ezelőtt jelentette be az Interpol, hogy

elfogták és kiadták a colombói hatóságoknak a merényletek egyik valószínű fő felelősét.

A nemzetközi rendőri szervezet szerint a 29 éves Srí Lanka-i Ahamed Milhan Hajathu Mohamedet négy másik gyanúsítottal együtt egy közép-keleti országban fogták el, amelyet nem neveztek meg. Colombói rendőrségi források szerint a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe az öt férfit.

A merényleteket keresztény templomok és egy luxusszálloda ellen követték el, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

A Srí Lanka-i hatóságok két helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot és a Dzsamatei Millatu Ibrahimot gyanúsítják a végrehajtással.