Nincs hír arról az az ausztrál állampolgárról, aki egy hete eltűnt Észak-Koreában – közölte kedden Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A kormányő kijelentette: mindent megtesznek, hogy megtalálják, és épségben hazaszállítsák honfitársukat.

Scott Morrison ausztrál kormányfő kijelentette: imádkozott a 29 éves Alek Sigleyért, aki múlt kedd óta nem adott életjelet magáról a közösségi médiában. Morrison egy istentiszteleten vett részt a májusi választásokat követő első parlamenti ülést megelőzően.

"Ma reggel Alek Sigleyért és családjáért imádkoztam. Ez egy nagyons aggasztó helyzet, és továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megtaláljuk és remélhetőleg hazahozzuk őt épségben" – mondta a miniszterelnök újságíróknak.

Alek SigleyForrás: AFP/Family Handout

Bár Ausztráliának vannak diplomáciai kapcsolatai Észak-Koreával, nem tart fenn nagykövetséget az országban. Ausztráliának Svédország phenjani nagykövetsége kínál korlátozott konzuli segítségnyújtást.

Egyes médiajelentések szerint Sigleyt, aki a phenjani egyetemen tanult, őrizetbe vették. A hivatalos észak-koreai média azonban semmiféle őrizetbe vételről nem számolt be.

Morrisonnak több vezető is felajánlotta segítségét Sigley ügyében a G20-csoport hétvégi oszakai csúcstalálkozóján.