Továbbra is súlyos árvíz pusztít a kelet-szibériai Irkutszk területén

2019.07.02. 14:40

Súlyos az árvízhelyzet az oroszországi Irkutszk területén, ahol több mint háromezer házat öntött el az ár, legkevesebb 14 ember meghalt és 13-an eltűntek - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el.

A kelet-szibériai Irkutszki területen továbbra is súlyos árvíz pusztít, amelyet az olvadással megtetézett heves esőzések okoztak - jelentette az orosz sajtó a térségbeli polgári védelmi szolgálatra hivatkozva.

Ez a legsúlyosabb árvíz több mint 100 éve, amióta a területen meteorológiai megfigyeléseket végeznek.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának 2019. június 30-i felvételén lakóházból kihozott gyereket visz a mentőegységek tagja az árvíz sújtotta irkutszki térségben.Forrás: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/-

Az egészségügyi szolgálathoz 1258 ember, köztük 87 kiskorú fordult segítségért. 191 ember került kórházba, többségük kihűléssel.

Június 25-e óta a régióban 96 települést öntött el az ár, 10 097 épület került víz alá, ami mintegy 33 ezer embert érintett.

Hozzávetőleg 2 ezer embert kellett kimenekíteni. Hétfőn még 42 település volt víz alatt három körzetben.

Egy kamion tetején segítségre váró orosz férfiForrás: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma/-

Az orosz védelmi minisztérium több mint ezer katonát vezényelt a térségbe a mentési munkálatok támogatására, valamint haditechnikát és egészségügyi erősítést is küldött, tekintettel a járványveszélyre,

ugyanis az ár szarvasmarhák, sertések, lovak és juhok tetemeit sodorja magával.

A hatósági tájékoztatás szerint az Ija folyó szombaton tetőzött 13,87 méterrel, azóta megindult az apadás, keddre már több mint öt méterrel alacsonyabb, 9 méteres volt a vízszint.

Az elmúlt hét végén Vlagyimir Putyin elnök is ellátogatott a katasztrófa sújtotta térségbe, és sürgette az újjáépítést, tekintettel arra, hogy Szibériában ismeretesen rövid a nyár, és hirtelen köszönt be a tél.

A meteorológusok szerint a térségben nem várható újabb esőzés, árhullám.