V4NA: Csehország milliókkal segíti az illegális migráció megelőzését

2019.07.09. 16:16

Az illegális migráció megelőzésére, az árva gyerekek megsegítésére, az egészségügyi ellátás támogatására összesen 73 millió koronát (kb. 2,86 millió eurót) küld Csehország egyes afrikai államokba és Jordániába – erről döntött a prágai kormány, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A cseh támogatások már futó humanitárius programok keretében érnek célba.

Maliba 25 millió korona támogatás érkezik.  Az észak-afrikai ország a nyugat-afrikai migránsok egyik tranzitállomása, egyre több gyerek egyedül érkezik, azzal a céllal, hogy később Európába jusson.

Egy ENSZ által fenntartott befogadó központ. A kép illusztrációForrás: V4NA

A cseh támogatással szeretnék biztosítani a gyerekek védelmét, és hogy visszatérjenek hazájukba a szüleikhez. 

Szintén 25 millió cseh korona irányul Jordániába,  elsősorban az egészségügyi ellátás biztosítására, illetve az egészségkárosult gyerekek oktatására.

Nyolcmillió koronát a jordániai Zaatari befogadóközpont és Irbid tartomány szíriai migránsai számára különítettek el, hogy ezzel az összeggel támogassák kisvállalkozásaik beindítását. 

Tízmillió koronát észak-afrikai országok kapnak, melyek az Európába irányuló migráció tranzitállomásai – így Algéria, Egyiptom, Líbia, Mauritánia, Marokkó, Niger és Tunézia.  A kapcsolódó dokumentum szerint csak Líbiában 800 ezer migráns és menekült tartózkodik, miközben az ország nincs felkészülve a fogadásukra.

A támogatás célja a helyzet stabilizálása, a rászorulók védelme.

További 5 millió korona támogatást küld Csehország a rendkívül szegény Burkina Fasóba,  melynek fő célja a különböző szembetegségek gyógyítása – ezek a lakosság negyedét sújtják.