Partot ért szombat délután a louisianai Intracoastal City közelében az időközben ismét trópusi viharrá enyhült, Barry névre keresztelt vihar, amely így is katasztrófális pusztításokkal fenyeget - jelentette az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC).

Az NHC korábbi beszámolói szerint a Barry egyes kategóriájú hurrikánná fejlődött útban a louisianai partok felé, a viharral érkező legerősebb széllökések akkor elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet is.

Elárasztotta a medréből kilépett Pontchartrain tó vize a Beach House vendéglőt a Louisiana állambeli Mandeville-ban 2019. július 13-án, a Barry névre keresztelt trópusi vihar érkezése előttForrás: MTI/AP/Matthew Hinton

Az NHC életveszélyes vihardagályra figyelmeztetett Louisiana és Mississippi partjainál, valamint heves esőzésekre, hirtelen áradásokra, erős, fákat kicsavaró és áramszünetet okozó szelekre.

A háztetőkre menekültek

Az AP amerikai hírügynökség a poweroutage.us honlapra hivatkozva arról számolt be, hogy több mint 70 ezer ember maradt áram nélkül.

A parti őrség több mint egy tucat embert mentett ki a New Orleanstól délre található Isle de Jean Charles szigetén, ahol a víz szintje olyannyira megemelkedett, hogy egyes lakosok a háztetőkre voltak kénytelenek menekülni.

Katasztrófális árvizeket hozhat

Bár a Barry gyengült, továbbra is veszélyezteti a lakosságot.

Az előrejelzések szerint katasztrofális árvizekre kell számítani az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partszakaszának egy részén, mivel a vihar jelentős mennyiségű csapadékot hoz magával - mondta Ken Graham, az NHC igazgatója.

Amerikai kormányzati adatok szerint a trópusi vihar már eddig is 70 százalékkal vetette vissza az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partszakaszának nyersolajtermelését, és 56 százalékkal földgáztermelését.