Egy indonéziai házaspár követhette el a januári jolói merényleteket

2019.07.23. 12:17

Vélhetőleg egy indonéziai házaspár robbantotta fel magát egy katolikus katedrálisban a Fülöp-szigetek déli részén található Sulu tartomány fővárosában, Jolóban januárban - közölte a Fülöp-szigeteki rendőrség kedden.

A pár egyik tagja a katedrálisban, a mise alatt, míg másikuk a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbantotta fel magát. A január 27-én elkövetett öngyilkos merényletekben huszonketten meghaltak és száznál is többen megsebesültek.

Ebben a jolói tamplomban, illetve a parkolójában robbantotta fel magát a házaspár. Fülöp-szigetek, Jolo, 2019. január 27.Forrás: AFP

A két feltételezett támadót, az indonéziai állampolgárságú Rullie Rian Zekét és Ulfah Handayanit 2017-ben deportálták Törökországból, miután azzal a céllal akartak Szíriába utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz - mondta el Dedi Prasetyo Fülöp-szigeteki rendőrségi szóvivő sajtótájékoztatóján.
A szóvivő hozzátette, hogy a pár illegálisan tartózkodott a Fülöp-szigeteken.

Az elkövetők kilétére azt követően derült fény, hogy a rendőrség elfogta az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Jemaah Ansyarut Daulah nevű helyi szélsőséges csoport két feltételezett tagját. Azt már korábban tudni lehetett, hogy az öngyilkos merénylők indonéziai állampolgárok voltak.

A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint a házaspár egy évig tervezgethette a támadást, amellyel viszályt akartak szítani a muszlimok és a keresztények között, valamint meg akarták szerezni az Iszlám Állam pénzügyi támogatását további erőszakcselekmények elkövetéséhez.