V4NA: Egyre több muszlim nőt csonkítanak meg Európában vallási okokból

2019.07.31. 10:46

Egy éven belül több mint hatezer nő eset át rituális nemiszerv-csonkításon Nagy-Britanniában a brit hatóságok adatai szerint. A női körülmetélésnek is hívott beavatkozás Franciaországban is egyre elterjedtebb, általában a migráns hátterű nőket érinti –számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A csonkítás során a női nemi szerv részleges vagy teljes eltávolítása történik, amit jellemzően a 15 évnél fiatalabb, illetve a pubertás kor előtt álló lányokon végeznek el a muszlim közösségekben.

A legtöbb esetet a brit Nemzeti Egészségszolgáltatás (National Health Service) adatai szerint 2018-ban a multikulturális Birmingham városában regisztrálták, összesen 305 csonkítás történt.

A korábbi, ismert esetekkel együtt így 2018 és 2019 között 385 nőt tettek ki a rendkívül fájdalmas beavatkozásnak. Országos szinten pedig a hatóságok tudomása szerint 

tavaly április és az idei év márciusa között 6415 nőt metéltek körül. 

Az esetek száma azonban Franciaországban is egyre nő. A hivatalos adatok szerint a kétezres évek elején még csak 60 ezer esetről számoltak be, de tíz év alatt ez a szám 124 ezerre nőtt. A kegyetlen beavatkozásnak a francia Nemzeti Közegészségügyi Ügynökség szerint 72 százalékban 18 és 40 év közötti migránsok vannak kitéve, akik többsége Afrika franciául beszélő területeiről érkezik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK