Brüsszel 10 millió euróval segíti Boszniát a migránsválság kezelésében

Bosznia, migránsok
A group of migrant men cook a meal over an open fire, in front of their improvised tent in a makeshift migrant camp outside the western-Bosnian town of Velika Kladusa, on July 3, 2018. / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság tízmillió eurót hagyott jóvá Bosznia-Hercegovina számára azért, hogy hatékonyabban tudja kezelni a migránsválság miatt kialakult helyzetet az országban - közölte az EU boszniai küldöttsége.
Vágólapra másolva!

2018 óta az EU így összesen 34 millió euróval támogatta a nyugat-balkáni országot.

A pénzt ideiglenes befogadóközpontok felállítására, valamint a migránsok alapvető szükségleteinek ellátására fordítják majd.

Migránsok a boszniai Velika Kladusában. A kép illusztráció Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A tájékoztatás szerint Brüsszel a jövőben is megad minden támogatást Szarajevónak annak érdekében, hogy azonosítsa, regisztrálja és útba igazítsa a harmadik országból érkezőket, valamint hogy hatékonyan léphessen fel az embercsempészet és emberkereskedelem, illetve más illegális határátlépést érintő kérdésekben.

A hivatalos adatok szerint 2018 januárja óta 3600 illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és

jelenleg mintegy 7400-an tartózkodnak az országban.

Közülük több mint négyezren olyan ideiglenesen felállított befogadóközpontokban vannak, amelyek az EU támogatásával működnek.

A 2015-ös migránsválság idején a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók elkerülték Bosznia-Hercegovinát, az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt a hegyi útvonalat választó migránsok száma.

Ennek egyik oka, hogy

Magyarország műszaki határzárral védi határait, és egyre több ország szigorított a határvédelmén,

így a migránsoknak újabb útvonalakat keresnek.