Parkot neveznek el Aradon Török Zsolt hegymászóról

2019.08.19. 18:02

Parkot neveznek el Aradon a Fogarasi havasokban múlt héten meghalt Török Zsolt magyar hegymászóról - közölte honlapján a partiumi város polgármesteri hivatala.

Az önkormányzat azt is bejelentette, hogy gördeszkapályát, mászófalakat, kikapcsolódásra alkalmas részeket és szabadtéri könyvtárat alakítanak ki a jelenlegi gyermekparkban, amely Török Zsolt nevét veszi fel. 

Török ZsoltForrás: MTI/Nanga Parbat 2013 Expedíció

Török Zsolt Arad és Románia nagykövete volt a világban, korosztálya kiemelkedő egyénisége, aki példakép lehet a következő generációk számára is. Ezért határoztuk el, hogy életben tartjuk emlékét a következő években is - idézte Calin Bibart megbízott polgármestert a közlemény.

A magyar hegymászót az aradi Ioan Slavici Színházban ravatalozták fel, temetését kedden 14 órától tartják az aradi Felsőtemetőben.

Az egyik legsikeresebb romániai hegymászóként ismert Török Zsolt a múlt hét közepén indult el a Fogarasi-havasokba.

Miután több napig nem adott életjelt magáról, családja értesítette a hatóságokatHolttestét szombaton találták meg a 2535 méter magas Negoj- (Negoiu) csúcs alatt egy szakadékban.  A hegyimentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant. 

Török Zsolt az egyik legeredményesebb romániai hegymászó volt.  Ő vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót, amely felvitte a román zászlót a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára.

Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK