A brit ellenzék együttműködik egy megállapodás nélküli brexit elkerülésében

2019.08.27. 16:24

A brit ellenzéki pártok kedden bejelentették, hogy együttműködésben állapodtak meg annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli brexitet (a brit EU-tagság megszűnését), akár jogszabály elfogadtatásával vagy bizalmatlansági indítvánnyal is.

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője megbeszéléseket folytatott a Skót Nemzeti Párt (SNP), a Liberális Demokraták és a Zöld Párt vezetőivel, továbbá a Konzervatív Pártból korábban annak Brexit-politikája miatt kilépő politikusokkal, hogy megvitassa velük a megállapodás nélküli brexit elkerülésének lehetőségeit. 

Jeremy Corbyn, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetőjeForrás: MTI/EPA/Andy Rain

"A résztvevők egyetértettek abban, hogy sürgős együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy gyakorlati módszereket találjanak a megállapodás nélküli brexit elkerülésére, beleértve a jogszabályi utat vagy a bizalmatlansági indítványt is" - áll a közleményben, amelyet a pártok közösen adtak ki a tárgyalásokat követően.

Corbyn ezenkívül levelet írt 116, a parlamentben korábban a megállapodás nélküli kilépés ellen szavazó konzervatív és független képviselőnek, hogy nekik is együttműködést javasoljon. A címzettek között a kormányzó Konzervatív Párt több korábbi minisztere szerepel, köztük Theresa May előző kormányfő, Philip Hammond, May kabinetjének pénzügyminisztere és Greg Clark, aki az üzleti ügyek minisztériumát vezette korábban.

Boris Johnson miniszterelnök korábban többször is kijelentette, hogy akár megállapodással, akár anélkül, de Nagy-Britannia kilép az EU-ból a jelenlegi, október 31-i határidő lejártát követően,

hacsak Brüsszel bele nem egyezik abba, hogy újratárgyalja a kilépés feltételrendszeréről megkötött egyezményt.

Egy meg nem nevezett brit tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy David Frost, Johnson Brexit-ügyi tanácsadója szerdán Brüsszelbe utazik informális megbeszélésekre.