Klasszikus értelemben nem terrortámadás, ugyanakkor rasszista, faji alapú merénylet volt a szombati lyoni késes támadás - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Közölte: az elkövető az áldozatok bőrszíne alapján válogatva, francia őslakosokat, fehér embereket késelt meg,  mert "róluk feltételezte, hogy nem olvassák a Koránt, és nem iszlám hitűek".

A támadó egy ember megölt, és nyolcat megsebesítettForrás: AFP/Philippe Desmazes

Azt az értesülést, hogy a magát 33 éves afgánnak mondó támadó két különböző személyazonosságot is használt Franciaországban, Horváth József úgy kommentálta: ha ezt a francia "állam hallgatólagos jóváhagyásával" megtehette, akkor a bevándorlókkal kapcsolatos biztonsági kérdések kezelése "gyakorlatilag parttalanná válik".

Horváth József jelezte: az európai biztonsági szolgálatok tíz merényletből kilencet meg tudnak akadályozni, az ilyen típusú támadások a szolgálatok "tragédiái". Ezek az esetek a társadalom egészére ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint az összehangolt terrortámadások  - értékelt a szakértő.