Illegális bevándorlás: Újabb szétosztási mechanizmust akarnak áterőltetni

Horizontal ILLUSTRATION SAFETY BOAT RESCUE MIGRATION AND IMMIGRATION
Members of the crew prepare the French NGOs SOS Mediterranee and Medecins sans Frontieres (MSF) new boat Ocean Viking on August 4, 201 in Marseille harbour before the departure for a migrants search and rescue mission off Libya. - The Ocean Viking vessel arrived in Marseille for a technical stop before taking part in a new mission in the Mediterraneen sea to rescue endangered migrants after the NGO's former ship had been forced to cease operations. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány csak átmenetileg hajlandó az Olaszországba érkező menedékkérők 25 százalékának befogadására - hangsúlyozták Berlinben az ügyben formálódó nemzetközi megállapodással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Steffen Seibert kormányszóvivő a földközi-tengeri migrációs útvonalon olasz kikötőkbe érkező menedékkérők szétosztásáról a máltai Vittoriosában szeptember 23-án elfogadni tervezett megállapodásról hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy „szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket”.

Újabb szétosztási mechanizmust akarnak ráerőltetni az uniós tagországokra Forrás: AFP/Clement Mahoudeau

Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő hozzátette:

hogy meg lehet változtatni az elosztási mechanizmust, ha jelentősen emelkedik az érkezők száma.

Mindketten kiemelték, hogy a megállapodás csupán rendszerbe foglalja az utóbbi bő egy évben kialakult gyakorlatot. Aláhúzták:

Ezt az állapotot szünteti meg a tervezett megállapodás, amelynek előkészítése még nem ért véget.

Jól látszik, hogy az unió vezető hatalmai

Azonban a tervezet szétosztási mechanizmusról semmilyen előzetes egyeztetés nem volt az uniós országok között. Magyarország korábban is határozottan elutasította a kvótát, és a jövőben is így tesz majd.