Illegális bevándorlás: Újabb szétosztási mechanizmust akarnak áterőltetni

2019.09.16. 14:36

A német szövetségi kormány csak átmenetileg hajlandó az Olaszországba érkező menedékkérők 25 százalékának befogadására - hangsúlyozták Berlinben az ügyben formálódó nemzetközi megállapodással kapcsolatban.

Steffen Seibert kormányszóvivő a földközi-tengeri migrációs útvonalon olasz kikötőkbe érkező menedékkérők szétosztásáról a máltai Vittoriosában szeptember 23-án elfogadni tervezett megállapodásról hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy „szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket”. 

Újabb szétosztási mechanizmust akarnak ráerőltetni az uniós tagországokraForrás: AFP/Clement Mahoudeau

Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: el kell kerülni, hogy a megállapodás hatására még többen vágjanak neki a tengernek, ezért az ilyen, úgynevezett vonzó - pull - hatás kiküszöbölésére rögzítik, hogy meg lehet változtatni az elosztási mechanizmust, ha jelentősen emelkedik az érkezők száma.

Mindketten kiemelték, hogy a megállapodás csupán rendszerbe foglalja az utóbbi bő egy évben kialakult gyakorlatot. Aláhúzták: nem megfelelő, hogy hosszadalmas egyeztetést kell folytatni a menedékkérők szétosztásáról minden egyes alkalommal, amikor kiköt egy menedékkérőket szállító hajó. Ezt az állapotot szünteti meg a tervezett megállapodás, amelynek előkészítése még nem ért véget.

Jól látszik, hogy az unió vezető hatalmai egy új elosztási tervet készítenek elő az illegális bevándorlók szétosztására. Azonban a tervezet szétosztási mechanizmusról semmilyen előzetes egyeztetés nem volt az uniós országok között. Magyarország korábban is határozottan elutasította a kvótát, és a jövőben is így tesz majd. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK