Meglehetősen őszinte beszéddel állt elő Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom politikusa, aki szerint a migránsválságot csak kötelező kvótákkal lehetne megoldani. Az egykori anarchista, de már lényegében baloldali olasz külügyminiszter szavaiból világosan kiderült, hogy illegális bevándorlók százezreivel árasztaná el Európát. Di Maio szavai egyértelműen alátámasztják Matteo Salvini, a Liga vezetőjének kijelentését, aki szerint az új olasz baloldali kormány annak köszönheti a létét, hogy a migránsok befogadása miatt Brüsszel jóval kevésbé fogja támadni őket, mint a korábbi részben Liga vezette kabinetet.  

Elutasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseiről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője. Az egykori anarchista, de már lényegében baloldali olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „Olaszország évek óta (migrációs) vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé”. Az M5S vezetője hozzátette: „könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell”. Di Maio szavai tehát azt jelentik, hogy a migránskvóták bevezetését követeli Brüsszeltől. 

Korlátlanul zúdítaná Európára a migránsokat a baloldali-anarchista olasz kormányForrás: AFP/Alessandro Serrano

Megjegyezte, „a tranzitországokban európai irodákat kell létrehozni, amelyekben a migránsok menedékkérelmet tudnak benyújtani, hogy innen Európába - és ne kizárólag Olaszországba - lehessen őket áthelyezni humanitárius folyosón keresztül. Így véget lehet vetni az embercsempészet poklának, és mindenki felelősséget vállal”. Mindez azt jelenti, hogy Maio legalizálná az illegális migrációt az ENSZ migrációs paktumának a szellemében.  Ez a gyakorlatban azt jelenté, hogy illegális bevándorlók millióit zúdítaná a kontinensre az olasz anarchista politikus. 

Di Maio mostani kijelentését nagyban alátámasztja Matteo Salvini, a Liga elnökének azon mondatai, miszerint az új baloldali olasz kormány annak köszönheti a létét, hogy paktumot kötött Brüsszellel a migránsok beengedéséről. Mindennek fejében Brüsszel lényegesen megengedőbb lesz az új kabinettel, mint azzal, amelyben még a Liga is benne volt. Salvini arról is beszélt, hogy a civil hajó érkezésével „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak”.

Salvini már korábban Brüsszel és a baloldali kormány alkujáról beszélt a migránsok befogadása kapcsánForrás: MTI/AP/Luca Bruno

Kész programterv van a migránsok beengedésére

Mint arról korábban beszámoltunk, a Corriere della Sera értesülései szerint az új, bevándorláspárti olasz kabinetnek kész programterve van a migránsok betelepítésére, télre módosítanák Salvini szigorú és következetes rendeletét. Mindeközben az uniós elit ismét elővette a betelepítési kvóta ötletét a háttérben, többek között Németország, Franciaország és Málta is azon dolgozik, hogyan lehetne szétteríteni az olasz partok felől érkező bevándorlókat. Magyarország következetesen elutasítja a migránskvótát, más tagállam is ellenzi az olasz baloldali fordulatot, ráadásul az olasz emberek is elmondhatják véleményüket a 180 fokos politikai fordulatról, ugyanis októberben regionális választást tartanak Umbria régióban.

Szijjártó: Mi ezt visszautasítjuk

Szijjártó Péter korábban sajnálatosnak nevezett „minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait”. Kifejtette: így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között - tette hozzá. Ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus - mondta a külügyminiszter, hozzáfűzve, „mi ezt visszautasítjuk”. Szijjártó Péter úgy vélekedett, Európa veszélyben van, az olasz döntés meghívás azoknak, akik meg akarnak indulni Európába, és most meg is fognak indulni.

Szijjártó Péter: Továbbra is elutasítjuk a migránskvótákatForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Ismét cél a betelepítési kvóta

Nemcsak Olaszországban dolgoznak lázasan a bevándorlók beengedésének jogszabályi hátterén, hanem a nemzetközi porondon is. Ugyanis a római kabinet még a vallettai, szeptember 23-ai belügyminiszteri csúcs előtt tető alá akarja hozni a megállapodást a migránsok automatikus elosztásáról. A Corriere della Sera cikke szerint ezen az olaszok mellett a németek, a franciák és a máltaiak is dolgoznak.  A lap szerint ezeknek az országoknak az a célja, hogy az Európai Unió minél több tagállamával el tudják fogadtatni a betelepítési kvótákat, aki pedig erre nemet mond, kevesebb pénzt kapjon Brüsszelből.