Rendbontásokba torkolltak a katalán tüntetések

politics demonstration Horizontal
Békés, gyertyás felvonulásnak indult
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 74-en sérültek meg kedd este a rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken - közölte szerdára virradóra az El País című spanyol napilap.
Vágólapra másolva!

Kedd este több katalóniai városban voltak tüntetések, a demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és sok helyütt összetűztek a rohamrendőrökkel, tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó minapi ítélet ellen.

Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tiltakozók egy csoportja üdítősdobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. Éjszaka tűzoltóautók pásztázták a barcelonai utcákat, oltva az égő kukákat, folyamatosan rendőrautók és rohamkocsik szirénázása hallatszott a városban.

Békés, gyertyás felvonulásnak indult Forrás: AFP/Pau Barrena

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban, így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is. Napközben is folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

A spanyol kormány kedd éjszaka kiadott közleményében elítélte a függetlenségpártiak erőszakos cselekményeit, a károkozást és a vandalizmust, és méltatta a katalán és az országos rendőrség együttműködését. "Egy kisebbség megpróbál erőszakot előidézni a katalán városok utcáin" - fogalmazott közleményében a kormány.