Átfogó nyomozást indított a vietnami rendőrség az embercsempészet ellen - jelentette be az ország állami médiája csütörtökön azután, hogy vélhetően vietnami állampolgárok haltak meg a múlt héten egy bolgár rendszámú kamion hűtőkocsijában Anglia délkeleti részén.

Az észak-vietnami Nghe An tartományban a hatóságok négy olyan embert tartóztattak le, akiről azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak egy vietnamiaknak tengerentúli utakat és vízumokat intéző céggel.

A múlt héten 39, vélhetően vietnami állampolgár holttestét találták meg egy bolgár hűtőkamionban Anglia nyugati részén, a thurrocki ipari parkban.Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Tayfun Salci

A cég egyik korábbi vezetője, Le Duy Anh ellen embercsempészet miatt nyomozás indult, és akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.
A helyi média szerint a cég 2015 szeptembere és 2019 januárja között csaknem 400 embertől több százezer amerikai dollárt kapott, egyelőre nem tudni azonban, hogy az ügynek van-e köze a mostani esethez.Helyi értesülések szerint a kamionban talált halálos áldozatok egy része vélhetően Nghe Anból származik, amely egyike az indokínai ország legszegényebb térségeinek.

Mo Robinson, a halálkamion letartóztatott 25 éves sofőrje.Forrás: Facebook

Az Ecpat nevű, thaiföldi székhelyű civilszervezet szerint évente több száz vietnami állampolgárt csempésznek az Egyesült Királyságba.