Az iraki hatóságok ismét blokkolták az internetelérést a fővárosban, Bagdadban és az ország nagy részén - közölte a világháló forgalmának korlátozását figyelő NetBlocks csoport hétfőn éjjel, miután Irak szerte folytatódtak az október eleje óta tartó kormányellenes tüntetések.

"Miközben ezt írjuk, a világhálóra kapcsolódások száma országosan a szokásos szint 19 százaléka alá csökkent" - jelentette a NetBlocks, hozzátéve, hogy a lépés felhasználók tízmillióit vágta el az internettől Bagdadban, a dél-iraki Bászrában, a síiták szent városának számító Kerbelában és más nagyvárosokban.

A NetBlokcs közleménye szerint a mostani blokkolás a legkiterjedtebb, amit eddig Irakban tapasztaltak.
Az iraki hatóságok az elmúlt hetekben már többször éltek ezzel az eszközzel, hogy akadályozzák az újabb és újabb kormányellenes megmozdulások szerveződését.

A Kerbelában, Bagdadban és számos más dél-iraki városban zajló tüntetések rendre erőszakba torkollnak. A tüntetők több helyütt felgyújtottak már kormányzati épületeket, és megtámadták az iráni támogatású milíciák székházait is. A tiltakozási hullám kezdete óta több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzéseiben.

A tüntetők mélyreható változást követelnek a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult iraki politikai rendszerben, amelyet felelősnek tartanak a mindent átható korrupció és a magas munkanélküliség kialakulásáért, valamint az elégtelen közszolgáltatásokért. Egyúttal a szomszédos Irán ellen fordítják a haragjukat, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagy hatalmú síita milíciák tevékenysége ellen.

Megfigyelők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta.