A Fehér Házban fogadja Donald Trump Erdogant a jövő héten

2019.11.07. 11:15

Recep Tayyip Erdogan török államfő és Donald Trump amerikai elnök november 13-án találkozót tart Washingtonban, a Fehér Házban. Kevesebb mint egy héttel az után, hogy a török elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik Budapesten, ez a találkozó ma lesz.

Erdogan Fehér Házba látogatásáról telefonon egyeztetett a két vezető, a beszélgetés során a két ország közös megállapodásairól is szó esett a török elnök sajtóirodájának értesítése szerint. Ezenfelül török források szerint továbbra is jó a viszony a két elnök között a korábbi nézeteltérések ellenére is.

Erdogan Trump meghívására látogat a Fehér Házba. A két vezető kapcsolata erősnek számít. Kettejük október 6-i telefonbeszélgetése után jelentette be az amerikai elnök, hogy kivonja az addig a helyi kurdokat támogató katonáit Északkelet-Szíriából, utat nyitva ezzel Törökország offenzívája előtt.

Az amerikai elnök a telefonbeszélgetést követően - helyi idő szerint szerdán - a Twitteren megerősítette, hogy Erdogan a jövő héten felkeresi. Trump szerint nagyon jó telefonbeszélgetés zajlott közte és a török vezető között, amelynek során érintették a török-szíriai határ kérdését, a terrorizmus felszámolását és a kurdokkal szembeni ellenségeskedés lezárását. Erdogan "tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több harcosát elfogták" - tette hozzá.