Hat tüntető meghalt és mintegy harminc megsebesült péntek este pokolgépes robbantásban Bagdad központjában - közölték hírügynökségek belügyi forrásokra hivatkozva.

A Sky News Arabia híradásában elhangzott, hogy autóba rejtett pokolgép robbant fel a Bagdad központjában lévő Tahrír tér közelében, ahol hetek óta zajlanak a kormányellenes tüntetések. A hírtelevízió felvételeket mutatott be egy égő gépkocsiról, amelyet a tüntetők megpróbálnak eloltani. A detonáció következtében több, közelben parkoló gépkocsiban is károk keletkeztek.

Irakban az október eleje óta zajló, gyakorta erőszakba és rendbontásokba torkolló demonstrációkban már több mint 320-an vesztették életüket, tüntetők és rendőrök egyaránt, a sebesültek száma pedig meghaladja a 15 ezret. Hírügynökségi jelentések szerint a rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására éles lőszert is bevetnek.

A tüntetések kezdete óta azonban olyan még nem fordult elő, hogy robbantásos merényletben haltak volna meg tüntetők, ráadásul Bagdad szívében, ahol a legtömegesebbek az országosra terebélyesedett demonstrációk. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a pokolgépes támadás kifejezetten a tüntetők ellen irányult-e.

A demonstrálók a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori diktátor 2003-as bukása óta.