A román belügyminisztérium vasárnap bejelentette, Ion Marcel Vela miniszter elindította Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus leváltását amiatt, hogy nem tette meg a szükséges intézkedéseket egy medvegázolás után.

Szombat este gázolt el egy több száz kilogrammos medvét egy autó Szováta és Parajd között. A baleset miatt mind a kocsi, mind pedig az állat lesodródott az útról. Az autó utasai nem sérültek meg, de az egyik utas pánikrohama miatt ki kellett hívni a mentőket.

A medve sem pusztult el az ütközéstől, hanem felvánszorgott az úttestre, ahol mintegy húsz órán át szenvedett. Ezután altatólövedékkel elaltatták, megállapították, hogy három lába eltört, aztán kilőtték.

Az úttesten haldokló állat miatt rendőröknek kellett irányítani a forgalmat a Szovátát Székelyudvarhellyel összekötő 13A jelzésű országúton, és csendőrök is vigyázták a helyszínt, nehogy az állat magához térjen és az elhaladókra támadjon.

Forrás: Facebook

A belügyminiszter azt rótta fel a kormányt Hargita megyében képviselő prefektusnak, hogy

a sürgősségi helyzetek megyei bizottságának vezetőjeként nem intézkedett időben,

noha a katasztrófavédelem illetékesei már nem sokkal a baleset után tájékoztatták a kialakult helyzetről. A tárca közleménye szerint kivizsgálják, hogy más is mulasztott-e a medvebaleset ügyében.

Romániában túlszaporodott a medveállomány, és szinte mindennapossá váltak a háziállatok elleni medvetámadások, valamint az országúti medvegázolások. Az sem ritka, hogy emberre támad a nagy ragadozó. Az év során négy ember halt meg medvetámadásban.